Обещах да запомня – Бригита Йосифова

Обещах да запомня

Разговори с Петър Увалиев.

"Изминаха 14 години от смъртта на големия български интелектуалец Петър Увалиев. Настъпи време да споделя с други това, което необратимо ми липсва: Петър Увалиев да е жив и здрав, да ходи по улиците на Лондон, да заминава за България и да се завръща в Лондон с торба приказки.
Петър Увалиев живя и работи в Англия от 1947 г. Той постави повече от 25 пиеси на сцените на английските театри. В киното е работил с режисьорите Микеланджело Антониони и Карло Понти. Бил е личен приятел на Чарли Чаплин и дъщеря му Джералдин Чаплин. Работил е повече от 40 години за Би Би Си. Автор е на забележителна монография за художника Уилям Търнър. Бил е гост-професор в английски и американски университети, изнасял е доклади на много международни форуми по въпросите на модерната лингвистика. Дори основателят на съвременната лингвистика Роман Якобсон се увлече по визуалната теория на Петър Увалиев и не само я нарече "безпрецедентна", а я оцени като "блестящо разкриване на нови перспективи за научен подход и за разрешаване на кардинални проблеми на живота и творчеството". Френският антрополог Клод Леви Строс писа, че идеите му са "могъщ интелектуален стимул", а проф. Дорфлес от университета в Милано смята визуалната му теория за "епохална".
За хората, които го познаваха отблизо, Петър Увалиев беше олицетворение на един постоянен, несменяем наш посланик, който нямаше нужда да връчва в Бъкингамския дворец акредитивни писма, нито да получава милостиво назначение от някого си в София. Той, който успя да се интегрира в културния живот на Запада, през целия си живот безшумно и упорито служеше на България."
Бригита Йосифова

Автор: Бригита Йосифова Брой страници: 392
Категория: Автобиографии и биографии; Българска литература; Проза Език: Български
Тегло: 0.500 кг.
Издател: Жанет 45 Баркод: 9789544918828
Дата на издаване: 01.12.2012 ISBN: 9789544918828