Нови религиозни движения – Марио Маринов

Нови религиозни движения

Настоящият труд има за цел да разгледа един не толкова видим за социологически невъоръженото око социален феномен: новите религиозни движения в България през периода 1990 – 2008 г. И макар, както ще стане ясно по-нататък, много от въпросните движения са се зародили или дори установили в тази страна по-рано, целта на моя анализ е да покажа, че новите религиозни движения (НРД) не са чужда инвазия, а са логически възникнал феномен, който се вписва в българската социална реалност от периода 1990 – 2008 г.

Както многократно отбелязва една от най-авторитетните изследователки на нови религиозни движения Айлийн Баркър, "единствената генерализация, която може да се прави за новите религиозни движения е, че за тях не може да се генерализира".

Това, разбира се, не е извинение за липсата на определения. Такива има и не едно от тях е будило спорове. В хода на настоящата работа, в контекста на определени проблеми ще бъдат разгледани някои от тях. Като искам да подчертая, че няма универсално определение, аз ще имам предвид движения, станали видими в настоящата си форма в развитите западни общества след Втората световна война.

Автор: Марио Маринов Брой страници: 122
Категория: Философия, психология, езотерика и духовни учения; Висше образование Език: Български
Тегло: 0.160 кг.
Издател: Югозападен университет "Неофит Рилски" Баркод: 9789546807298
Дата на издаване: 2011 г. ISBN: 9789546807298