Ньойският погром и терорът над българите – Цочо Билярски

0
(0)

Сборник от документи и материали.

"Там, на Балканите, има един див народ, който трябва да бъде унищожен…"
Жорж Клемансо

В настоящото издание е включено българското фототипно издание на "Документи по договора в Ньойи", представляващо днес библиографска рядкост. Неговият оригинал е на френски език, тъй като това е бил езикът, с който се е контактувало с "миротворците".
Към фототирпното издание са приложени и известните, но непознати в пълния им вид от широката общественост предложения на американския президент Удро Уилсън за принципите, които трябва да бъдат в основата на мирните договори след приключването на Първата световна война, т.е. известните т.нар. 14 точки от 8 януари 1918 г., допълвани на 12 февруари, 4 юли и 27 септември 1918 г.

Тук са включени макар и публикуваните, но днес вече забравени и точките от Солунската Военна конвенция между България и Съглашението от 29 септември 1918 г., според която в ръцете на противниците ни са предадени в робство 100 000 български войници и офицери, не щадили живота си по бойните полета на Първата световна война. Една трагедия, незаслужено потънала в забвение и непозната от потомците.

Включени са и докладът на ръководителя на Българската делегация, министър-председателят Т. Теодоров и разискванията по проектодоговора на 9 ноември 1919 г. в Народното събрание.

Последният опит на председателя на Българската делегация Ал. Стамболийски да се смекчат клаузите на този грабителски договор са неговите писма до председателя на конференцията Ж. Клемансо и до председателите на сръбската, гръцката и румънската делегации и отговора на Венизелос. Въпреки че Стамболийски ги докладва в речта си пред Народното събрание, тук те са включени самостоятелно.

В приложенията са намерили място и допълнително включените документи по ратификацията и влизането в сила на договора, текстовете на които са взети от техните публикации в "Държавен вестник" и стенографските протоколи на Народното събрание.

Голям интерес представляват и статиите, спомените и другите материали, които публикува Всебългарският съюз "Отец Паисий" в двата юбилейни сборника по случай 13 и 15 годишнина от подписването на договора, които са отпечатани в органа на Съюза списание "Отец Паисий" през 1932 и 1934 г. От тях са подбрани само няколко статии, които засягат въпроса за Македония, Добруджа и Тракия.

Като завършек на изданието е включена речта на председателя на Всебългарския съюз "Отец Паисий" проф. Георги П. Генов за рухването на Версайлската система и окончателното премахване на ограничителните клаузи на Ньойския договор след включването на страната ни във Втората световна война…

Цочо В. Билярски (из предговора към книгата)

  • Корица:Мека
  • Брой страници:493
  • Общи:От български автор
  • Година:2009
  • Вид:Документи и архиви
  • Баркод:9789548247085
  • ISBN:9789548247085
  • Каталожен номер:1007381
  • Жанрове:История, Патриотични
  • Тегло:1 kg

Колко полезна беше тази книга?

Кликнете върху звезда, за да го оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който ще оцени тази книга.