НЛП : Невро-лингвистичното програмиране – Хари Алдер

НЛП : Невро-лингвистичното програмиране

През 50-те и 60-те години на ХХв. в Европа и САЩ се появиха поредици от книги, посветени на “позитивното мислене” и развитието на личността, които се четяха предимно от хора с отпимистична предиспозиция. Днес голяма част от преводната литература в България, посветена на практическата психология, носи духа именно на същата тази хуманистична школа, проповядваща от половин век насам идеите, че човешкото същество е уникално, че е способно да се променя според своята воля и желания, че носи в себе си вроден стремеж към съвършенство.
С какво е различна тази книга?
За първи път в България се появява пълно и достъпно въведение в областта на невро-лингвистичното програмиране. В основата на философията на НЛП ще откриете хуманистичните идеи дълбоко застъпени, но те са само отправната рамка за една учудващо добра комбинация от методи и теории, които са разработени в рамките на различни школи на психологията.
Възприятията, представите и моделите на мислене са описани на езика на практиката, без излишно претоварване на текста с термини. Започвайки от базовите сведения за познавателните процеси, авторът повежда своите читатели по пътя на себеопознаването и себеусъвършенстването. В практическите упражнения, които Алдер предлага в книгата си, при по-внимателно вглеждане могат да бъдат открити елементи от когнитивната терапия, поведенчекските корекционни техники и дори хипнотерапията. Но комбинацията между тях е невероятно сполучлива, атрактивна и достъпна за читателя. Противоречията са избегнати.
НЛП опитва да разработи програма за личностно развитие и усъвършенстване, базирана на познанията за това как мислят, действат и общуват човешките същества. Една такава задача е изключително трудна, тъй като голяма част от феномените на нашето съществуване не могат да се изучават в научните лаборатории, не се поддават на моделиране, а някои дори не подлежат на наблюдение. По тази причина никой не твърди, че НЛП е панацея. Но също и никой не оспорва, че НЛП представлява забележителна крачка напред към постигането на тази цел.
Според НЛП истински успелите хора са находчиви, жадни за знания, способни да надхвърлят собствения си мироглед и виждат нещата в по-широк контекст. Готови са да захвърлят старомодните начини на мислене и да възприемат по-удачни, които биха донесли желаните резултати. Използват предизвикателства, неуспехи и произволни, на пръв поглед отрицателни обстоятелства и събития, за да постигнат водещи позиции, творчески способности и успех.
А целта на тази книга е по възможност да увеличи броя на истински успелите хора в нашия свят.

Автор: Хари Алдер Брой страници: 216
Категория: Философия, психология, езотерика и духовни учения Език: Български
Тегло: 0.230 кг.
Издател: Кръгозор Баркод: 9547710745
Дата на издаване: 2003 г. ISBN: 9547710745