Нихилизъм и еманципация – Джани Ватимо

Нихилизъм и еманципация

Една слаба онтология… предоставя философски доводи да предпочетем едно демократично, толерантно, либерално общество… Ние имаме потребност да си припомним смисъла на битието и да си дадем сметка, че този смисъл е разпад на принципа на реалността в множественост на интерпретациите, тъкмо за да бъдем способни да преживяваме без невроза този разпад… Ако помислим за популярността на толкова форми на фундаментализъм, включително вътре в късномодерното общество на Запада, тази задача на философията не изглежда излишна.
Джани Ватимо

"Нихилизъм и еманципация" е една от последните книги на световноизвестния италиански философ Ватимо. Тя обединява 14 студии, посветени на различни теми: – глобализацията; – новите технологии; – съдбата на Запада и бъдещето на Европа; – културния плурализъм; – взаимоотношенията с обкръжаващата среда; – "хуманното" правосъдие и намаляването на насилието при наказанията.
"Позитивен нихилизъм" е едно от двете основни концептуални нововъведения на Ватимо, на което тази книга предлага практическо приложение. Другото – идеята за "слабото мислене" – тук получава ясно социално тълкуване. Ето защо книгата може да се нарече съчетание на строга философия и практическа политика.

Джани Ватимо (роден през 1936 г.) е един от най-значимите хуманитаристи през последните десетилетия. Освен теоретик, херменевтът Ватимо е изтъкнат публичен интелектуалец. Автор е на над 20 книги, някои от които са преведени на български език: "Краят на модерността" (2004 г.), Бъдещето на религията (2005 г.), След християнството (2006 г.).

Автор: Джани Ватимо Брой страници: 236
Категория: Философия, психология, езотерика и духовни учения Език: Български
Тегло: 0.300 кг.
Издател: Критика и Хуманизъм Баркод: 9789545871597
Дата на издаване: 2011 г. ISBN: 9789545871597