Нежната спирала – Нике Йордан Радичков

Това е един от най-популярните сборници с разкази на Йордан Радичков, който излиза за първи път през 1983 година. В него са поместени някои от най-впечатляващите разкази на автора, сред които „Шипков храст“, „Дъждовен влак“, „Скиорчето“ „Аутопсия на тялото“, „Нежната спирала“ и други.

„Откъм шейната почнаха да ми викат и да ме насочват към мястото, където дивият гълъб се бе забил и пропаднал в снега. Аз също започнах да викам, че по-нататък няма как да се мине. Половината от мъжете наскачаха от шейната и като припалваха цигари един от друг, се изсипаха през снега да видят какво може да ме спира по средата на пътя. По омотаните им шалове и покрити с гугли лица видях, че се изписва изненада, когато съзряха кървавите дъги и кръгове, изписани съвършено нежно по снега. Ни следа някаква, ни драскотинка се забелязваше – само нежните кървави дъги аленееха, изписани красиво от кръжащата в небето птица. Поривист и елегантен е дивият гълъб в полет. Когато изстрелът от шейната го задържа и птицата почна да кръжи бавно, изоставайки от ятото, никой от нас не подозираше, че докато кръжи, птицата изстисква бавно кръвта от себе си, за да допише с неясни кръгове и спирали своето последно четмо и писмо върху бялата равнина, последната фраза на своя живот.

Може би тази фраза съдържа проклятие; може би съдържа някакво завещание към другите птици; а може би е само прост отпечатък на един внезапен финал.“

Съдържание:

 1. Автострадата
 2. Шипков храст
 3. Японски хотел
 4. Дефилето
 5. Всеки ден в гората
 6. Дъждовен влак
 7. Нощна паша
 8. Скиорчето
 9. Сивият кон
 10. Копринената буба
 11. Аутопсия на тялото
 12. Нежната спирала
 13. Ибис
 14. Мравки разглеждат пушка
 15. Паднали птички
 16. Части от цяло
 17. Лозе
 • Корица:Мека
 • Брой страници:198
 • Общи:От български автор
 • Баркод:9789543160532
 • ISBN:9786199007723
 • Жанрове:Сборници
 • Тегло:1 kg