Неща, места и хора – Андрей Даниел

Неща, места и хора

Книгата е необикновен албум, защото творбите на художника са вместени в текстове, които „отговарят на вечния, "досаден" и "лаишки" въпрос, който тегне като дамоклев меч над главите ни – "Какво искаш да кажеш с тази картина?". Така е представен не само големият майстор на живописта, но и неговото разбиране за изкуството. Този начин на общуване с публиката се оказва плодотворен, може би защото "думите и понятията, парадоксално за своята природа, се оказват по-популярни и разбираеми от образните метафори и многосмислови материални внушения на пластичните изкуства".

В книгата има поучителни истории, срещи и спомени, размисли. Едни от текстовете са пътеписи, други портрети, трети есета. Главното не е в жанра, а в сериозния опит художникът да покаже на публиката и на себе си това, което го е занимавало в последните 25 години, и да разкрие тайнството как срещите му с хората и пътешествията му са се превърнали в портрети и пейзажи.

"Даже хора, които не четат, започнаха да пишат. Като в стария съветски виц на чукчата, който не бил читател, а писател. Всичко казано до тук е почти автогол за автора, който даже не е писател. И въпреки всичко има натрупани думи, има поучителни истории, има срещи и спомени, които рано или късно започват да търсят своята аудитория. Защото авторът иска да бъде сигурен, че всичко това се е случило, и поради това поема отговорността да го публикува. Думите и понятията, парадоксално за своята природа, се оказват по-популярни и разбираеми от образните метафори и многосмислови материални внушения на пластичните изкуства. И сигурно затова всички художници са оставили текстове, с които са се опитали да отговорят на вечния, "досаден" и "лаишки" въпрос, който тегне като дамоклев меч над главите им – какво искаш да кажеш с тази картина?
Да, тази книга, този сборник от разнообразни по време и характерни текстове в опит на автора да отговори на този основен въпрос."
Андрей Даниел

Автор: Андрей Даниел Брой страници: 148
Категория: Автобиографии и биографии; Изкуство и фотография Език: Български
Тегло: 0.780 кг.
Издател: Захарий Стоянов Баркод: 9789540905150
Дата на издаване: 2011 г. ISBN: 9789540905150