Нерон – Петер Орстед

Нерон

Той убива майка си, подпалва Рим и хвърля християните на лъвовете. Той е един от най-демоничните тирани в човешката история. Той е император Нерон.
Чрез интриги и отрова майка му Агрипина проправя пътя на Нерон към най-високия пост в Римската империя. Планът и влиза в действие след женитбата й за император Клавдий. Нерон е осиновен от него и се оженва за дъщеря му Октавия. Първоначално той е средството, с което майка му може да реализира амбициите си, но самият Нерон изобщо не се интересува от политика. Въпреки всичко по време на управлението му империята се радва на мир и икономически възход. Нерон успява да спечели одобрението и подкрепата на поданиците си.
Но той е бомба със закъснител, която може да взриви Римската империя. Сексуалните му набези са шокиращи, а поведението му е перверзно дори за освободения античен свят. Трагедията му е, че се възприема просто като артист, а поема отговорност, която не е по силите му. Обхванат от подозрения и страсти, той започва да убива всички в обкръжението си, като започва от най-близките си…

"Обективността изисква да признаем: един ерудиран изследовател на древността е дръзнал да напише една от най-добрите книги на историческа тематика."
Дж. Бойзън

"Сполучлива, интелигентна и пикантна биография."
Стивън Хайбърг

"Сред многобройните исторически биографии, които излизат на бял свят през последните години, портретът на Нерон, нарисуван от Петер Орстед, е един от най-сполучливите. Преди всичко книгата буди интерес, защото моралният конфликт, който Нерон преживява в едно време на бързо променящи се ценности, е актуален и днес."
Лоте Хедагер

Автор: Петер Орстед Брой страници: 528
Категория: Автобиографии и биографии Език: Български
Тегло: 0.648 кг.
Издател: Персей Баркод: 9789549420609
Дата на издаване: 2007 г. ISBN: 9789549420609