Нерон, кървавият поет – Дежьо Костолани

Нерон, кървавият поет

Романът „Нерон, кървавият поет“ е преведен на 16 езика. Героят му умира в Древен Рим. Уви, не завинаги. Нерон е император, но иска да е нещо повече – поет..

Това е книга за страстта към творческа слава, която изгаря всичко по пътя си. Нерон, всевластният господар, е просяк в подножието на всеки признат поет. Завижда на талантливите, прегазва ги безмилостно, преминава всяка граница, зад която му се привижда успехът. Маниакалната му страст издава смъртна присъда на всеки, който не го аплодира. Нерон тръгва към красотата, но пътува през кървав кошмар, за да пристигне в пепелище..

Унгарският писател Дежьо Костолани (1885–1936) е роден на територията на Австро-Унгария. Литературен бунтар от малък, заради конфликт с учителя по литература е изключен от гимназията. Учи унгарска и немска филология в Будапеща и Виена, цял живот работи като журналист. През 1910 г. предизвиква литературна сензация със стихосбирката си „Плачът на бедното дете“. Прозата му е един от върховете на унгарската белетристика, получава световно признание още с първия си роман, „Нерон, кървавият поет“ (1921), за който неоспоримият литературен авторитет Томас Ман пише възторжен предговор. Костолани е ръководил унгарския ПЕН-клуб, преводач е на Шекспир, Уайлд, Верлен, Бодлер, Гьоте, Рилке. Самоопределя се като естет. Убеден хуманист. Покровител е на армия от млади писатели и поети и няма по-добра оценка за помощта му от думите на Атила Йожеф за него:

„Брат ни беше, баща ни стана“.

Автор: Дежьо Костолани Брой страници: 312
Категория: Художествена литература; Исторически романи Език: Български
Тегло: 0.350 кг.
Издател: Колибри Баркод: 9786191504473
Дата на издаване: 20.04.2015 ISBN: 9786191504473