Не дразни ченгето, когато обича – Павлин Павлов

0
(0)

Не дразни ченгето, когато обича

Откровена книга от гледната точка на бивш служител на Държавна сигурност ни поднася този път писателят Павлин Павлов. Вече спокойно може да наречем автора така, защото "Не дразни ченгето, когато обича" е шестата му книга за последните 5 години. Този път темата е възродителният процес и щетите, които непремерената акция на комунистическата държава е нанесла на всички участници. Според Павлин Павлов 30 години по-късно темата за възродителния процес, за това кое е тероризъм и кое не, остава напълно актуална. В книгата има екшъни, забранена любов, неизвестни факти за онова бурно време на смяната на имената на българските турци.
Действието се развива във Варненско и съседни места, а героят е измислен. Всичко в книгата е истина, каза Павлин Павлов, който потърсил за помощ при събирането на фактологията свои колеги от времето на събитията, описани в книгата.

Книгата на Павлин Павлов слага пръст в раната. Спомените му за онова време са нееднозначна проекция на живота в България през 80-те години на миналия век, пречупен през съдбата на обикновените хора и задкулисните планове на висшия ешелон на тоталитарната власт. Всички събития, описани в нея, са истински – случвали са се в различни населени места от региона, а авторът реално е участвал в немалка част от тях. И не само той. Повечето от героите и днес са сред нас – познаваме ги, срещаме ги по варненските улици, търсели сме ги за интервюта и информация, когато е трябвало да отразяваме поредното криминално събитие или МВР акция в морската столица…
"80-те години започнаха с честването на 1300-годишнината на България – с многото месеци на изобилие и благоденствие, и приключиха с развалата на цялата държава през 1989 г. Най-жестокото в онова време, обаче, не беше промяната, дошла със свалянето на Тодор Живков от властта, а възродителният процес, в който всички се оказаха жертви. Никой от нас не е искал да участва в тези събития и не по своя воля станахме част от тях. Насила ни вкараха в този "филм", а преживяванията, макар по различен начин, бяха еднакво тежки и за българите, и за турците, за "възродители" и "възродени".
Авторът

Автор: Павлин Павлов Брой страници: 244
Категория: Българска литература; Проза Език: Български
Тегло: 0.300 кг.
Издател: Стено Баркод: 9789544497873
Дата на издаване: 2015 г. ISBN: 9789544497873

Колко полезна беше тази книга?

Кликнете върху звезда, за да го оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който ще оцени тази книга.