Най-добрите български лечители – Николай Москов


Близо 30 години след смъртта на легендарния Петър Димков, той живее в паметта на хората. Още се разказват невероятни истории и за чакръкчията Бай Митьо от Златарица, за десетките народни лечители, имената на които се предават от уста на уста. Но съвременниците искат да знаят кои са днешните техни следовници.
Да разкаже за тях – това е целта на тази книга. За да може всеки да отиде при тях и да остави болката си завинаги. Защото народът казва: "За всяка болка има билка". Но в това издание няма да намерите информация само за билките – книгата разказва и за хомеопатията, иглотерапията, ирисовата диагностика, калолечението, чакръкчийството, лечението с минерали, с диети, с вода… Пълен арсенал от природни оръжия срещу болестите.
Алтернативната медицина – дълго незаслужено отричана, гонена и забранявана, съществува от памтивека. Преди да измислят химическите хапчета, хората са се лекували с билки. Лекарствата от природата и сега са на почит в най-населените страни на света – Китай и Индия. Там всъщност под официална медицина се разбира онази, която тук наричаме народна. Но и двете разновидности – официалната и народната, са като двете страни на монетата. Тук авторът предлага скромния си опит да изчисти тази монета от патината и да покажа блясъка й с няколко портрета на най-известните съвременни народни лечители.
Стремежът и на автора, и на издателя, е книгата да бъде максимално полезна на всеки читател, т.е. да му посочи като пътеводител как да се свърже с конкретния лечител. Затова към всеки от героите на книгата подходът е максимално документален. Отделните глави започват с визитката на лечителя – къде и как да го намерим и какви болести лекува. Отделно е потърсено и потвърждение на лечителските умения от други две независими страни – от дипломиран лекар и от самите болни.
В края е прибавена и една глава за Божията сила и за вярата като път към изцелението.
В структурирането на книгата не е спазвана определена подредба, защото няма точен критерий, по който един от лечителите би могъл да се нареди пред другите – нито образованието е валидно тук, нито научната степен, нито методът на лечение, нито пък броят на излекуваните.
И така до билкаря Еньо Миланов застава лекарят офталмолог Петър Димков, внук на най-великия български лечител, който от четвърт век продължава делото на дядо си. След него идва и откритието за билката бабини зъби. Четирима от лечителите в тази книга са титулувани лекари, един е член на БАН, друг преподава на студентите в Медицинска академия, трети пък има над 50 дипломи и сертификати от цял свят, а четвърти е написал книга за … народната медицина. Тук се разказва за лечител, изнамерил формула, за която от 20 години е обещана Нобелова награда. И за биохимик, който топи с билков екстракт ненужния холестерол и отпушва стенози, т.е. открил е средство против инфаркт и инсулт.
В този вдъхновяващ разказ за чудесата на изцелението, случващи се всеки ден, и то не в далечни места, а тук, в нашата страна, самоук чакръкчия се съизмерва с редовен член на академията на науките на Ню Йорк с над 30 научни статии и 8 книги за здравето, знахари стоят един до друг с изявени лекари, проумели заблужденията и ограниченията на конвенционалната медицина, а някои билкари смело обявяват дуел на титулувани медици, които твърдят: "Това не може да бъде!"
Героите на тази книга заявяват: "Нелечима болест няма!" И казват как да я преборим.

Николай Москов е завършил българска филология във ВТУ "Кирил и Методий" през 1981 г., след което неизменно следва пътя само на една професия – журналистическата. Автор е на стотици репортажи, анализи и интервюта. Работи във в. "24 часа" и през последните години пише предимно на теми, свързани с народната медицина, православието и културата.
Автор Николай Москов
Издателство Слънце
ISBN 9789547421608
Година на издаване 2010
Корица Мека корица
Страници 256