Най-добрият от всички възможни светове – Стивън Надлър

Най-добрият от всички възможни светове

Разказ за диалога, състоял се през ХVІІ в. между трима някогашни приятели, чиято съдба за кратко ги е събрала в Париж и ги е разделила – както географски, така и идейно. Тези трима са гениалният немски философ и математик Готфрид Вилхелм Лайбниц и френските католически свещеници Антоан Арно и Никола Малбранш – блестящи интелектуални фигури, едни от най-великите философски и теологически умове на съвремието. Дебатът между тях траел години и бил поддържан с писма, съчинения, критики върху произведения, бележки по полетата на книги и устни реплики, предадени от очевидци. Един изключителен дебат върху множество теологични, морални, духовни и политически проблеми.

Интересното в книгата е, че тя не само следва изключително фините интелектуални движения на тези блестящи философски умове, не само, подобно на съвременен детектив, изследва светлите петна и сенките, страховете, страстите, „престъпленията“ и личните демони на тези знаменити мъже, но същото прави и с читателя. Тя не дава отговори, но разклаща „установеното познание“ на съвременния човек, придърпва ума, привикнал да ходи по открити пътеки – към непознати и усойни дебри..

Стивън Надлър е автор на книгите „Арно и картезианската философия на идеите“, „Малбранш и идеите“, „Животът на Спиноза“, „Спиноза и неговата ерес:безсмъртието и еврейското съзнание“, „Увод към етиката на Спиноза“ и др. „Най-добрият от всички възможни светове“ е най-новата му книга, излязла през 2008 година.

Автор: Стивън Надлър Брой страници: 238
Категория: Философия, психология, езотерика и духовни учения Език: Български
Тегло: 0.400 кг.
Издател: Кибеа Баркод: 9789544745141
Дата на издаване: 01.02.2010 ISBN: 9544745149