Най-добрата улична храна – колектив

Най-добрата улична храна

Пътеводител с рецепти от цял свят за храна, която може да купите на улицата. Така че вземете я и излезте на улицата. Очаква ви истинско кулинарно блаженство. Въведение от Том Паркър Боулс Първият път никога не се забравя. За мен той беше преди двайсетина години в една мръсна затънтена уличка в Патпонг, увеселителен квартал в Банкок. Беше кратко и доста безславно преживяване, което обаче остана завинаги запечатано в сърцето ми. И всичко започна с едно ястие. Щандът беше малко по-голям от ръчна количка и имаше яркожълт навес. От едната му страна висеше разпокъсана реклама на мляко. Собственичката – дребна жена с шапка на „Кока-кола“, бъбреше безспир със своя приятелка, която се беше настанила на разклатено пластмасово столче. На плота огромният дървен хаван и пестикът стояха разделени, а между тях имаше съвсем малко работно пространство. Около хавана, подобно на спътници около голяма планета, бяха грижливо подредени метални купички, пълни с най-различни по цвят подправки… Не казвам, че всяка хапка на улицата е деликатес. Далеч съм от тази мисъл. По улиците се продава и много лоша храна, застояла, мазна и зле приготвена.

С помощта на тази книга обаче ще избегнете ниското качество. Местните заведения, които препоръчвам, струват теглото си в подправки. Един съвет от мен: търсете опашките. Големият оборот е знак не само, че готвачите си знаят работата, но и че храната е прясна, тъй като няма време да залежи. Няма значение, че не говорите местния език – езикът на удоволствието и възхищението е разбираем за всички. Усмихнете се или енергично се потъркайте по корема. Уокът и жаравата на дървените въглища ще ви разкажат за чуждата култура много повече, отколкото всички туристически справочници на света. Изберете си някоя сергия, около която се тълпи народ, вижте какво си поръчват местните и когато дойде вашият ред, просто се усмихнете и посочете с пръст. Единствената дума, която трябва да знаете, е „благодаря“. Не се страхувайте. Повечето улични продавачи на храна ще са очаровани, че един чужденец оценява уменията им.

Том Паркър Боулс е кулинарен журналист. Списва колонка в седмичника The Mail on Sunday, а също така е кулинарен редактор на сп. Esquire и сътрудник на сп. Departures. Първата му книга E Is for Eating: An Alphabet of Greed (2004) [„Я като ядене: Азбука на лакомника“] има голям успех в кулинарните среди. Втората му книга The Year of Eating Dangerously (2006) [„Годината на опасната храна“] съдържа необичайни и екзотични рецепти от цял свят. Третата му книга Full English: A Journey Through the British and Their Food [„Английска закуска: Пътешествие през Британия и нейната кухня“] е издадена през 2009 г., а през 2010 г. печели наградата на Гилдията на кулинарните журналисти в категория „Британска кухня“. Последната му книга е Let’s Eat (2012) [„Хайде да ядем“]. В нея Том Паркър Боулс е събрал любими рецепти от цял свят, претворени в собствената му кухня. Том е известен също като един от водещите на предаването Market Kitchen по канал Good Food от 2007 до 2010 г. За да не си развали фигурата с толкова ядене, Том веднъж отишъл на фитнес, но за съжаление спортът не се отразил добре на крехката му физика."

Автор: колектив Брой страници: 224
Категория: Кулинарни книги; Хоби и свободно време; Туризъм и пътуване Език: Български
Тегло: 0.500 кг.
Издател: Вакон Баркод: 9789549535822
Дата на издаване: 20.02.2015 ISBN: 9789549535822