Най-богатият човек на всички времена – епохата и животът на Якоб Фугер – Грег Стайнмец

Най-богатият човек на всички времена – епохата и животът на Якоб Фугер

Брилянтен, егоцентричен, алчен, непоклатим и могъщ, най-богатият човек на всички времена не е този, за когото си мислите. Не е Бил Гейтс, нито Уорън Бъфет, нито Джон Рокфелер, чието богатство възлиза на около 1,5 % от БВП на САЩ. Богатството на Фугер се равнява на 2 % от БВП на Европа през 16. век. Ако някой днес притежаваше 2 % от БВП на Европа, той щеше да има 400 млрд. долара. Това превръща Фугер в най-богатия човек на всички времена. За първи път в България излиза информация за живота и дейността на най-могъщия финансист от епохата на Ренесанса, банкера на крале и папи, филантропа Якоб Фугер (1459 – 1525). Това е човекът, променил не само средновековна Европа, но с дейността си дал отражение и на целия съвременен свят.

Кой е Якоб Фугер: – Първият човек, чието богатство възлиза на 7-цифрена сума и съставлява почти 2 % от БВП на Европа. Той е и най-големият земевладелец в Европа. – Най-влиятелният бизнесмен в историята. Живее в епоха, когато парите решават всичко – от избор на император на Свещената Римска империя и на папа до създаване на нови държави като Австро-унгарската империя. – Извежда Хабсбургите до най-високите върхове на политическото управление, като династията дава владетелите на най-голямата империя в Европа. – Убеждава папата да узакони лихварството. – Неговите пари спасяват знатните и богатите в Селската война и спомагат да спре експанзията на турците към Западна Европа. – Предизвиква Мартин Лутер и става една от причините за Реформацията. – Въвежда двустранното счетоводство, обезпечението на кредитите и одита. – Създава първата международна банкова мрежа с много клонове. – Организира първата в света новинарска мрежа от куриери с цел бързо да информира клиентите си за случващото се на пазара и първи научава новините още преди политиците, кралете и папата. – Построява първите в света социални жилища, неречени „Фугерай“ или „кварталът на Фугер“. 500 години по-късно кварталът е все още действащ, като се финансира от фондация, създадена с парите на Фугер.

Кой е Грег Стайнмец: Израства в Кливланд, Охайо. Завършва Colgate University и има магистърска степен по журналистика в Northwestern University. Работи 15 години като журналист за Sarasota Herald-Tribune, The Houston Chronicle, New York Newsday и The Wall Street Journal, където завежда секцията за Берлин, а по-късно и секцията за Лондон. В момента е финансов анализатор в инвестиционна компания. Това е първата му книга.

Автор: Грег Стайнмец Брой страници: 288
Категория: Автобиографии и биографии; Икономика и мениджмънт; История и археология Език: Български
Тегло: 0.350 кг.
Издател: Кръгозор Баркод: 9789547713499
Дата на издаване: 12.11.2015 ISBN: 9789547713499