Национална и организационни култури: Устойчивост и динамика (Две изследвания в България – 2001, 2008) – Цветан Давидков


Хората пътуват – с автомобили и самолети, или просто в ИНТЕРНЕТ. И се сблъскват със странни и неразбираеми неща: от разнопосочното поклащане на главата за да и не, през общите тоалетни за мъже и жени, до любезното предложение да се „позабавлявате" със стопанката (на гости при ескимосите) в знак на уважение към госта. Тези и други подобни случаи обикновено предизвикват КУЛТУРЕН ШОК -неразбиране на това, което се случва, неодобрение (защото противоречи на собствената представа за позволено, добро, редно, нормално.., неприемане. Можем ли да се подготвим за срещите с различното и различните, за да избегнем или преодолеем по-бързо културния шок?
Твърдят, че светът се глобализира и все повече се превръща в едно цяло. Пространствата се преодоляват по-лесно, падат граници, заличават се различия. Идва ли времето на една обща, наднационална (над-регионална, над-местна, над-етническа, над-религиозна, над-полова, над…) култура? Или, уплашени от възможната загуба на идентичност, общностите съзнателно изваждат на преден план собствената си уникалност („различност"), за да ги има върху културната карта?
Това са малка част от въпросите, които придават смисъл на усилието да се изследват културите – национални, организационни, общностни, етнически, регионални и пр.
През последните 15-20 години интересът към изследването на общностите и организациите през призмата на културите видимо нараства.

Автор Цветан Давидков
Издателство Парадигма
ISBN 978-954-9399-10-3
Корица Мека корица