На морето – Друга проза / Enthusiast Тим Крон

Изключителна книга. Тим Крон изплита сложна мрежа от чувства: вина, прошка и тъга създават една история, която ще докосне всяко сърце.
NEWS

Една къща на морето, две семейства, две неразделни приятелки, една невъзможна любов и една ужасна злополука. Точно както при Големия взрив, всичко се разхвърчава във всички посоки в пространството и дванайсет години по-късно последиците излизат наяве.

Ана и Йозефа са като сестри. Двете израстват неразделни в къща край морето в идиличния Лютенбург. Семействата им също не могат едно без друго. Но майката на Йое загива при трагичен инцидент. От този момент двете приятелки са разделени не само от дълбоката пропаст на недоразуменията и чувството за вина, но и друга граница. Ана става психолог в Кил, а Йозефа се грижи сама за сина си в Цюрих.

След време обаче втора злополука с трагичен край дава възможност на Ана да изкупи вината си… стига да успее да се пребори със закона и с един мъж, който има друго семейство, други принципи, други представи за обич и дом.

Тим Крон разказва една история за любов, приятелство и прошка, вплетени в този калейдоскопичен водовъртеж от спомени, мълчание и неизживени копнежи.

В края на романа сякаш си бил на морето: сбогуването е трудно, но остава чувството, че си преживял нещо особено.

Преводът от немски е дело на Здравка Евстатиева.

♦ ♦ ♦

Тим Крон е роден на 9 февруари 1965 г. в Германия, но израства в Швейцария. Учи философия, немска филология и политология. Понастоящем живее в Цюрих, където работи като писател и драматург на свободна практика.

Още с публикуването на първия си роман Quatemberkinder Крон придобива световна популярност и е смятан за един от най-добрите съвременни писатели в Швейцария. Романът му Vrenelis Gärtli (2010) се изкачва на първо място в класацията за бестселъри в Швейцария.

Тим Крон е автор на редица театрални постановки и радиопиеси, както и на два късометражни филма – „Die Beule“ и „Das еrste Bild“. Пише също есета на културно-политическа тематика в различни немски вестници. Самостоятелно издава и различни детски книжки, повечето от които са с илюстрации на Елиса Ортега.

  • Корица:Мека
  • Брой страници:316
  • Баркод:9786191641369
  • ISBN:9786191641369
  • Каталожен номер:143972
  • Жанрове:Съвременни, Драма