Мъртвецът в бункера – -58%


През април 1947 г. в един бункер на австрийско-италианската граница е намерен мъртвец. Два изстрела в главата и един в гърдите. Откритият в дрехите паспорт се оказва фалшив. След идентификация на убития се установява, че това е д-р Герхард Баст, роден през 1911 г., щурмбанфюрер от СС, член на Гестапо, влязъл в списъците на издирваните военнопрестъпници. Над половин век по-късно към бункера се отправя Мартин Полак, за да разследва как и защо се е случило убийството. Той почти не познава д-р Баст, ако и това да е най-близкият му човек – неговият роден баща. Какво е накарало дипломираният юрист да влезе в редиците на СС? Предава ли се националсоциализмът по наследство? Защо толкова късно синът най-после добива смелост да говори за баща си?

„Полак разказва ясно, спокойно, често дори твърде лаконично и въпреки това се получава изключително напрегната и вълнуваща история. По забележителен начин авторът балансира между човешката близост и дистанцията, между търсенето на бащата и отграничаването от него.”

„Франкфуртер алгемайне цайтунг”

„Не можеш да останеш равнодушен към книгата на Полак, защото тя е дълбоко разтърсваща. Историята на едно семейство от Австро-Унгария приема размерите на древногръцка трагедия.”

„Ди Велт”
Автор Мартин Полак
Издателство СИЕЛА
ISBN 978-954-28-0426-0
Година на издаване 2009
Страници 207