Морал и догма – Книга 1: Синьото масонство – Албърт Пайк

Морал и догма – Книга 1: Синьото масонство

В настояще време Старият и Приет Шотландски Ритуал е най-широко разпространената в света съвкупност от ритуали и символични практики на съвременното франкмасонство. Философската и морална същност на този ритуал е най-добре изразена и изяснена в класическия енциклопедичен труд на Албърт Пайк – "Морал и Догма". Книгата е истински пътеводител в практически всички основни световни езотерични учения и общества от Мистериите на Озирис и Изида в Древен Египет до неотамплиерските ордени. Трудът на един от най-авторитетните масонски учени на всички времена, резултат от многогодишната му работа за преобразуване и усъвършенстване на Шотландския Ритуал, е основополагащо изследване на историята и философията на масонството като посветителски орден, носител и пазител на световните езотерични традиции.
Структурно "Морал и Догма" възпроизвежда системата на масонското посвещение, която всъщност е продължение във времето на посветителските традиции на Древните мистерии. В този смисъл книгата е безценен източник на знания както за изследователите и посветените в масонското учение, така и за всички тези, които изучават древната мъдрост на човешките цивилизации.
Първият том на нашето издание на "Морал и Догма" е посветен на Символичните степени, наричани още Ложите на свети Иоан или Синьо масонство. То обхваща първите три степени – Чирак, Калфа и Майстор. Синьото масонство оперира със стройна система от алегории, символи и ритуали, чиято основна цел е да открият пред посветения пътя към божествената светлина на познанието, към откровения с трансцедентален и следователно с божествен произход, да го въведат в тайните на Кралското изкуство.

Автор: Албърт Пайк Език: Български
Категория: Философия, психология, езотерика и духовни учения; История и археология Тегло: 0.922 кг.
Баркод: 9789547870932
Издател: Мария Арабаджиева ISBN: 9789547870932
Брой страници: 200