Момичето на френския лейтенант – -20%

Момичето на френския лейтенант“ от Джон Фаулз е роман от модерната класика, който се чете и препрочита от три поколения от половин век насам, а филмът по него с Мерил Стрийп и Джереми Айрънс е незабравимо преживяване за всеки зрител.

Действието се развива през динамичната втора половина на ХІХ век във викторианска Англия и е богато на паралели в исторически, обществен и личен план с човешките състояния във всяка епоха. Колкото и уникален в детайлите си, животът на всеки от нас се свежда до един и същи сценарий – поредица от случки, обусловени от нашия късмет или от липсата му: сумата от множество решения или от невзимането им. Така се развиват и отношенията между главните герои Сара и Чарлз, както и на подгласната им двойка Сам и Мери, на фона на характерни за всички времена типажи и по-специфични събития.

Млад мъж с интереси и добро материално положение се сгодява за подходящо невинно и неопитно момиче, но внезапно среща загадъчната Сара, копнееща по „френския лейтенант“, докато изкупва вината си пред скандализираното общество. Последвалите няколко тайни срещи помежду им и тяхната кулминация изтласкват Чарлз от очертания маршрут на бъдещето му, а Сара превръща свободната си воля в стратегия за оцеляване. През лабиринта от измами, отмъщения и неочаквани обрати героите сами прокарват пътищата на съдбите си, а авторът е само тайнствен и озадачен наблюдател. Сара бяга от предопределението на жената, Чарлз се опитва да придобие обещанието на чувствата си: пропътува Англия, прекосява океана, търси чак в Америка „жената с очи, в които мъжът може да се удави“… Докато Сара намира своята реализация в ателието на художници-бунтари за времето си, предизвикващи като нея условностите на епохата.

Автор Джон Фаулз
Издателство СИЕЛА
Поредица Популярна класика
ISBN 9789542811411
Година на издаване 2012
Корица меки корици
Страници 512
Формат 140X190 мм
Език Български