Моят луд век. Роман от парчета живот – Лиляна Стефанова

0
(0)

Издателство „Ентусиаст“ публикува автобиографичния роман от голямата поетеса Лиляна Стефанова – „Моят луд век“.

Антон Дончев я нарича „амазонка във войната за душите на хората“. А Павел Матев казва: „В нея наистина има нещо неистово. И слава богу! Тя се е посветила на перото и на правдата“.
За първи път почитателите на поетесата ще могат да се докоснат до най-съкровените чувства, тайни и мечти на международно известната българска авторка. Романът събира спомените, житейската история и най-запомнящите ѝ преживявания.

Удивителни са номерата на нейния луд век. Тя – Лиляна Стефанова – свидетел, участник в съдбовни събития и поврати, в бурите на времето. През 1945 г. поднася букет на Георги Димитров в Народния театър. Като студентка в Москва цяло денонощие се реди, за да се прости със Сталин. След десетилетие е в САЩ, когато Америка плаче за Кенеди. Като председател на българския ПЕН-център обикаля целия свят на бурни писателски форуми и свои авторски рецитали. В продължение на 25 години е главен редактор на издания с огромно влияние и престиж. Заместник-министър на просветата, заместник-кмет на София. С нестихващ творчески подем продължава да пише и да издава.

В „Моят луд век“ читателят ще открие богатство от необичайно и дори ексцентрично свързани весели, чудновати, възхитителни истории. Ще попадне в свят, където се сблъскват абсурд с абсурда, овехтялото с бъдещото, отчаянието с тържеството на живота – завиден кураж да открехнеш страници, в които до днес никой не е надниквал!

Книгата предоставя на читателите уникалната възможност да надникнат в живота на Лиляна Стефанова, да извървят шеметния ѝ път и да станат свидетели на нейната чиста и съкровена изповед. Писателката не се бои да признае: „Дори да ви кажа, че се отказвам от поривите на кръвта си и виното на любовта – не вярвайте“. Тази книга е метафора на вечното надбягване с младостта…

„Нека живеем в нейния словесен свят, създаден от голям майстор, защото в него царуват истината и красотата,
любовта и доброто, разумът и надеждата.“
Панко Анчев

♦ ♦ ♦

Лиляна Стефанова е родена на 17 април 1929 г. в София. Завършва режисура в Държавния институт за театрално изкуство, а по-късно Литературния институт „Максим Горки" в Москва. Специализира в Лондон (1965-1967). Завършва писателската програма при Държавния университет в Айова, САЩ (1980). Авторка е на повече от 50 книги поезия, проза, есеистика, творби за деца, сред които „Обич и мъка“, „Слънцето ме целуна“, „Една есен в Америкa“, „Вулканите на Мексико димят“, „Япония без кимоно и ветрило“; сборниците с есета „Време и дълг“, „Пиша – значи обичам“; книгата с очерци „Светлината иде от хората“, „Свят в 33 лица“, „Другата в мен“ и др. Нейни стихове са преведени на 31 езика, общият тираж на книгите ѝ надхвърля един милион екземпляра. Носителка е на престижни литературни награди, между които са: Награда на СБП, Националната награда „Станка Николица“ (1976); Националната награда за поезия „Яворов“ (1983); Наградата на Съюза на българските преводачи (1984); Награда на Съюза на Московските писатели (2008); Националната награда „Дора Габе“ (2008).

  • Корица:Мека
  • Брой страници:656
  • Общи:От български автор
  • Година:2016
  • Вид:Мемоари и дневници, Роман
  • Баркод:9786191641987
  • ISBN:9786191641987
  • Жанрове:Биографии, Съвременни
  • Тегло:1 kg

Колко полезна беше тази книга?

Кликнете върху звезда, за да го оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който ще оцени тази книга.