Mensa: Книжка с най-новите пъзели – Mensa

Повече от 200 задачи, пъзели и главоблъсканици.

Едно сериозно изпитание за вашата съобразителност, предложено от МЕНСА – световна организация на хората с висок коефицент на интелигентност.

Тук ще намерите стотици предизвикателства – от кръстословици до математически загадки, числови пъзели и логически главоблъсканици. С всеки от тях ще подобрите вашето умение да се справяте с проблемите и ще развиете способностите си да преодолявате препятствия от този род. Разбира се, в края ще откриете и верните отговори.

В тази книжка има над 200 пъзела от най-различни видове. Те са така подбрани, че да покриват всевъзможни области на познанието и понякога да поставят пред вас почти непреодолими прегради. Това ще представлява предизвикателство за вашите интелектуални умения в сферата на логическото мислене, дедуктивните умозаключения, пространствената ориентация, математиката, боравенето с думите. Пъзелите в тази книжка спадат към пет отделни категории, както следва:

 1. Логическото мислене – дава се определено количество информация и вие трябва да предвидите стъпките, по които ще стигнете до верния отговор.
 2. Нестандартното мислене изисква от ума да бъде максимално гъвкав. Това понякога включва и отклонения от очевидно правилния път към решението на проблема. Но да не си помислите, че някои от пъзелите в тази книжка имат произволно или „нечестно“ решение? Нищо подобно – просто в много случаи нещата се оказват не точно такива, каквито изглеждат на пръв поглед.
 3. Пространствената ориентация е жизненоважен аспект на интелекта. Една от основните предпоставки за висок коефициент на интелигентност е способността да се борави с достатъчно добра визуална абстракция на информацията. Този подход позволява да се правят нови дедуктивни умозаключения, с което наличната информация става по-пълна.
 4. Работата с лексикални модели подобрява както уменията ни в областта на писменото слово, така и на символиката, която е в основата на всяка писменост. Освен че са много важни за интелигентността като цяло, езиковите умения са фундаментална предпоставка и за всички видове комуникация.
 5. Математическите и информационните пъзели са насочени към упражняване както на познанията, така и към развиване на умението за решаване. Интелигентността е в стихията си, когато, стъпвайки на здрави теоретични основи, се изявява в действителността. Пъзелите ще тестват готовността ви да се справите с математически задачи
 6. Едно от най-силните човешки качества е способността на ума да наблюдава света, да го изследва и да го променя, за да може по-пълно да го разбере. Подобно на физическите упражнения, упражняването на мозъка също доставя дълбоко удовлетворение – както на биохимично, така и на емоционално равнище.

♦ ♦ ♦

Менса Интернашънъл (на английски език: Mensa International) е най-голямото, най-старото и най-известното дружество на хора с висок коефициент на интелигентност в света. Организацията ограничава членството си само до хора с резултати над 98% от няколко стандартизирани теста за интелигентност (тъй като скалите на различните тестове са различни, точната стойност в точки също е различна). Менса е основана през 1946 г в Англия от Роланд Берил, по професия адвокат, и д-р Ланселот Уеър, също юрист. Името „Менса“ произлиза от латинската дума за „маса“.

 • Корица:Мека
 • Брой страници:144
 • Общи:Преводна литература
 • Година:2016
 • Преводач:Илия Илиев
 • Вид:Сборник
 • Издание:Илюстровано
 • Илюстрации:Цветни
 • Баркод:9786191950904
 • ISBN:9786191950904
 • Каталожен номер:Knigomania_83587
 • Жанрове:Игри и забавления, Популярна наука, Хобита
 • Тегло:1 kg