Мелница за мумии – Петър Станчик

Мелница за мумии

Потайностите на Прага разкрива чешкият хит „Мелница за мумии”

Петър Станчик, палавият трубадур на чешката литература, пристига в България за премиерата на книгата

В мрака на новогодишната нощ на 1866 г. комисарят Дурман настъпва… труп. Това е началото на серия от убийства, всяко от които ще бъде извършвано в деня, в който се чества определен светец, и в синхрон с начина, по който е загинал той.
Като ни повежда из потайностите на стара Прага, чешкият хит „Мелница за мумии” (превод на Красимир Проданов, издание на „Изида” и спечелил най-голямата литературна награда в Чехия, „Магнезия Литера”) описва на скорост една вече далечна епоха с целия й блясък, сласт и… гастрономия. Затова не се учудвайте, че комисарят Дурман е повече в кръчмите и публичните домове, отколкото в полицейското управление. Порядъчно влюбен, той е обещал на любимата си да се оженят веднага след като разкрие сериен убиец. Но труповете се множат. Апетитните куртизанки, с които го среща съдбата – също…
„Мелница за мумии” е и криминален, и приключенски, и гурме роман, който извайва образа на Прага от втората половина на XIX век. И не на последно място – това е гротеска, игра с обстоятелствата, шеметна разходка из фантазията на автор, сравняван в Чехия с Нийл Геймън.
Разтворете „Мелница за мумии” и ще се убедите в това сами! Вижте и как Петър Станчик (р. 1968) израства от ъндърграунда до големите литературни награди, превръщайки се в палавия трубадур на чешката литературна сцена днес.
До 2006 г. той използва псевдонима Петър Одило Страдицки, но хороскопът на измисления автор – по думите на писателя, предвещавал смърт през декември 2006-а, както и станало. Оттогава Станчик винаги се подписва с истинското си име върху своите творби, а те са повече от разнообразни. Пише поезия, създава детска литература, както и класическа проза. Сам се описва като любител на историята, фантасмагорията и абсурдизма. Доказва това най-вече с „Мелница за мумии” – книгата, която през 2015 г. спечели „Магнезия Литера” в раздел „Проза”.
За Станчик писането е алхимичен процес на превръщане на думите в изречения, а оттам – и в цели книги. Обожава аромата на старите издания и вещи и затова е чест посетител на антиквариатите. Част от ключовите събития в „Мелница за мумии” се разиграват именно в еврейски антикварен магазин, пълен с чудни предмети.
Всеки изработва своя собствена реалност, казва Станчик. Затова и книгите му до една са игра, в която той облича действителността в нови дрехи.
Работи в областта на рекламата, където също изгражда свои собствени принципи – една реклама според него не бива да лъже. Не създава реклами за деца, защото те не са способни да осмислят преувеличението. Рекламата трябва да възпитава, да култивира, казва още Петър Станчик.

Автор: Петър Станчик Брой страници: 320
Категория: Художествена литература; Световна литература Език: Български
Тегло: 0.300 кг.
Издател: Изида Баркод: 9786197040647
Дата на издаване: 18.10.2016 ISBN: 9786197040647