Медиите и властта – журналистиката между свободата на словото и социалната отговорност – Мариана Георгиева

Медиите и властта – журналистиката между свободата на словото и социалната отговорност

Основното послание на автора чрез тази книга е че, "журналистиката трябва да бъде в сърцевината на гражданското общество".

Доц. д-р Елиезер Алфандари е изследовател в областта на медиите и журналистиката. Преподава теоретични основи на тази материя в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и във Варненския свободен университет "Черноризец Храбър".
В книгата са представени и анализирани теоретичните концепции, политическите практики и функционалните модели, чрез които се реализират двата основни постулата на медийната демокрация: свободата на словото и социалната отговорност на журналистиката. На този фон е направен критичен анализ на практиката по регулиране на медиите в България през последното десетилетие и са поставени проблеми, свързани с приложението на най-важните класически стандарти за демократично действие на журналистиката: приватизация, конкуренция, защита на публичните интереси, професионализъм, морален дълг.
Като се има предвид, че в българската литература досега изключително бедно са представени класическата теория и философия на журналистиката и медиите и най-вече идеите за правата и отговорностите на всички свързани с тях фактори (не само на журналистите), книгата може да бъде интересна и полезна за широк кръг от читатели: журналисти, политолози, социолози, експерти и политици в областта на медиите, преподаватели и студенти по журналистика и по връзки с обществеността, както и за всички, които не са равнодушни към вездесъщото и невинаги приятно и толерантно, ако става дума за България, медийно обкръжение.

Автор: Мариана Георгиева Брой страници: 160
Категория: Публицистика и журналистика Език: Български
Тегло: 0.180 кг.
Издател: Академично издателство "Проф. Марин Дринов" Баркод: 9789544309678
Дата на издаване: 2000 г. ISBN: 9789544309678