Мъдростта на Графството. Как да живееш като хобит – Сиела Ноубъл Смит

Отличен пътеводител в мирогледа на Толкин.
(Wired. Com)

Забавно, проницателно, провокативно и изключително приятно четиво.
(TheOneRing.net)

В Мъдростта на Графството Ноубъл Смит разкрива идеи, които са вдъхновени от класическите произведения на Дж. Р. Р. Толкин и неговите най-обичани създания – здраво стъпилите на земята хобити.

Как могат прости радости като градинарството, дългите разходки и вкусните ястия, споделени с приятели, да те направят много по-щастлив?

Защо да даваш подаръци на рождения си ден, вместо да ги получаваш, е толкова революционна идея?

Как да се справяш с Ам-гъловците в своя живот?

И как да понесем тежестта на собствения си „Единствен пръстен“, без тя да ни погълне?

Мъдростта на Графството отговаря на всички тези питания, както и на други същностни въпроси за живота.

Преводът е дело на Боряна Игова

Феновете на Толкин ще погълнат с удоволствие тази приложна психология, в която бликат ведрият дух и неостаряващия морал на така обичания хобитски народ. Драматургът Смит нарича Толкин оригиналния „историк на алтернативната реалност“ и признава, че като момче е обзавел стаята си в стила на хобитова дупка. Множеството сравнения, които прави авторът между „сигурните, топли, удобни“ аспекти на хобитовия живот и съвременната действителност извън Средната земя, са изобретателни и успокояващо добродушни. Смит предизвиква читателите си да преоткрият скрития вътре в тях занаятчия и да оценят колко хубаво нещо са здравият сън, тонизиращите упражнения, моногамията, дружбата, рождените дни и „тършуването“ за достъпни, фермерски био-храни. Авторът смята, че егалитарното общество на хобитите, любезното им поведение и простият им, пасторален живот, са достойни за уважение и трябва да им се подражава. Из страниците ще намерите и много факти за живота на Толкин като опърничав младеж, войник в Първата световна война и автор на любими творби, първата от която е едно стихотворение, публикувано през 1915, когато е бил на 23. Последната глава, макар и кратка, чудесно събира остроумните аналогии на Смит и символиката на прочита му. Книгата съдържа също забавен тест за хобити и практическо упътване как да си направите устойчива, „хобитска“ зеленчукова градина.

Жизнеутвърждаващ, задължителен залък за гигантския кръг от фенове на Толкин.
Къркъс Ривюс

Ноубъл Смит ни напомня, че всички ние можем постоянно да удивляваме другите така, както го правят хобитите.
(Питър С. Бийгъл, автор на „Последният еднорог“ и на въведение към „Властелинът на пръстените“)

В своя живот не съм се срещал с кой знае колко „лични Ам-гъловци“, но следващия път, когато попадна на такъв, ще извадя книгата на Ноубъл Смит и ще я прелистя като наръчник.
Опасявам се само, че ще видя как някой друг прави същото, за да разбере как да се справи с мен. Каква забавна книга!
(Тай Бърел, звезда от „Модерно семейство“, носител на наградата „Еми“)

Хубавите книги ни придвижват, големите книги ни преобразяват. Ноубъл Смит явно е бил преобразен от класическите романи на Дж. Р. Р. Толкин и ето тази книга е чудесният резултат от това. Тя с хумор, но и със страст възпява устойчивите ценности, благородните жертви и простите наслади. Това е неустоима комбинация.
(Марк Салцман, автор на „Желязо и коприна“)

Смит подканва хобитофилите да прегърнат оригинален начин на живот в стил „малкото е красиво“ – отглеждайте сами храната си, разхождайте се. И пейте. Дори се обичайте по толкински!
(USA Today)

♦ ♦ ♦

Ноубъл Смит е награждаван драматург. Работил е като сценарист за видео игри, изпълнителен продуцент на документални филми, и медиен директор на международна фондация за човешки права. Той е автор на новелата Откраднат от цигани и на романа Синовете на Зевс, първа книга от трилогията Воин. Живее в Северозапада, близо до Тихия океан, с жена си и децата си.

  • Корица:Мека
  • Брой страници:168
  • Баркод:9789542816409
  • ISBN:9789542816409
  • Каталожен номер:3400
  • Жанрове:Личностно развитие , Популярна психология, Психическо здраве и самоусъвършенстване
  • Тегло:1 kg