Македонски мартиролог – Цочо Билярски

Македонски мартиролог

Книгата дава възможност на българската общественост да се запознае с един ръкопис, който повече от век се съхранява в Централния държавен архив в София. Документът съдържа потресаващи сведения за жестокостите на сръбския и гръцкия режим в Македония през 1913-1915 г. Педантично са документирани всички побоища, изнасилвания и убийства, с които сръбските и гръцките власти се опитват да пречупят свободолюбивия дух на македонските българи и да ги принудят да се откажат от своята българска национална идентичност. В приложения са дадени списъци на жертви, борци срещу новите поробители, бежанци в България. Текстът е допълнен с автентични фотографии, които онагледяват нерадостната съдба на българщината в Македония в този мъчителен за нея период преди освобождението от българските войски в годините на Първата световна война.

След като прочетат тази книга мнозина ще кажат "Защо е нужно да възкресяваме тези страшни жестокости и нечовешки мъчения? Било каквото било. Влизаме в Европейския съюз, да забравим миналото и да заживеем всички като братя ".
Хубави, красиви европейски думи, но в името на нашето оцеляване като нация, като култура, традиции и фолклор, в името на нашите деца не трябва да забравяме, че от векове българския народ е подложен на тотален, целенасочен, дълбоко обмислен и последователен геноцид. Той е потурчван, погърчван, посръбчван и поромънчван планомерно с най-жестоки методи и средства. А войниците на съседите ни са проявявали "чудеса от храброст" срещу българските кокошки и прасета и особено срещу мирното беззащитно българско население, над което са демонстрирали точността на куршумите и остротата на ножовете, поразявайки невръстни деца, жени и старци. И всичко това е правено с помощта и насърчението на Великите сили, начело с Франция. А най-страшното е, че геноцидът над българите продължава и днес в Гърция, Сърбия и Македония, където е опасно да си българин и сега. И този геноцид над българския народ пак се извършва с всеотдайната помощ и бащинското покровителство на Великите сили, които се правят, че нищо не знаят, нищо не виждат, нищо не чуват. Глухи и слепи са и Франция, и Англия, и Германия, а даже и Русия, начело с всичките им историци, политици и безбройната им армия от "демократични" "независими" журналисти.
Затова е нужно да се знае миналото на изстрадалата ни родина и нейните чеда от всеки българин. Да се знае истинската история, да се познават делата на всички участници в многовековния геноцид над българския народ. Затова трябва да разобличим престъпниците, да разобличим техните покровители и да дадем кураж на българите по целия свят. Кураж да се борят, да оцелеят, да запазят и носят с чест българското име. Името на нашия хилядолетен, красив, гостоприемен, толерантен, мирен и работлив български народ.

Автор: Цочо Билярски Брой страници: 240
Категория: История и археология Език: Български
Тегло: 0.300 кг.
Издател: Анико Баркод: 9549070050
Дата на издаване: 2004 г. ISBN: 9549070050