Майстор Хирам и цар Соломон – Кристиан Жак


Соломон, син на Давид, е призван да царува над Израил. Той трябва да сложи край на междуплеменните борби, да осигури щастието на народа си. Пътят е труден. Соломон се доверява на своя идеал – Египет на фараоните, към който израилтяните хранят ненавист и възхищение. Основната му мисия, с която Бог го е натоварил, е да изгради Храм на върха на Иерусалимската скала. Никой еврейски архитект не е в състояние да извърши това дело. Соломон се обръща към Хирам, майстор строител от Тир. Странен и затворен човек, Хирам познава Изкуството на Линиите – тайното познание, предавано в египетските храмове единствено на посветените. Той успява да се пребори сам с неприятелите си и да преодолее препятствията. Хирам издига най-прекрасния храм, създаван някога – Храмът на Соломон. Но въпреки величието си той е мразен от мнозина, сред които е дори Соломон, който завижда на гения и славата му. Така се стига до трагичния край на Хирам – подстрекавани от Соломон, трима калфи, на които майсторът е отказал да предаде своите знания, го причакват в Храма и го убиват…
Изграждането на Храма в Иерусалим, бляскавата съдба на един цар, пренебрегнал безумната любов на съпругата си заради страстта си към Савската царица, ритуалите и тайнствата, се сливат в едно в този роман, който разкрива пред читателя древната легенда за майстор Хирам, смятан от строителите на катедрали за техен първоучител.
Кристиан Жак (род. 1947) посещава за пръв път Египет когато е на 17 годишна възраст. След това следва египтология в Сорбоната и днес е един от водещите египтолози в света. Автор е на изключителни исторически романи, посветени най-вече на египетската история. Световна известност му носи серията "Рамзес". Днес Кристиан Жак живее в Швейцария.
Автор Кристиан Жак
Издателство Мириам
ISBN 9789545843723
Година на издаване 2008
Корица Меки корици
Страници 400
Език Български