Лъжите на бащите – Том Егеланд

0
(0)

Лъжите на бащите

"Потомък стига до шокиращите тайни на предците си

„Лъжите на бащите” е новият роман на Том Егеланд, един от най-четените скандинавски писатели днес

Робинзоновец от XIX век, оцелял 20 години на необитаем остров и превърнал се в световна знаменитост. Мастит писател – носител на Нобелова награда за литература и герой от Втората световна война. Учен климатолог, предсказал глобалното затопляне и заплахите от променящия се климат и изчезнал безследно сред ледовете на Гренландско море. Това са героите на новия роман „Лъжите на бащите” (изд. „Персей”) на Том Егеланд, един от най-четените скандинавски автори днес. Загадките в живота на тези трима велики мъже разбулва техният потомък – журналистът Виктор Скот, на който те са съответно прадядо, дядо и баща.

Когато край бреговете на Барбадос изплува бутилка с послание, под формата на дневник, написано от учения Карл Скот до сина му Виктор, това хвърля светлина върху случилото се преди 20 години във водите на Гренландско море. Изплувалото от морето послание се превръща в сензация и младият потомък получава примамливо предложение да напише книга за баща си, както и за не по-малко
известните си дядо и прадядо.
Тогава малко момче, а сега нашумял журналист и бунтар, Виктор все още носи в себе си незарасла рана заради изчезването на баща му, след което майка му го изоставя и се премества да живее на гръцки остров. Отстрани той може да изглежда като галеник на съдбата – с такива известни предци, но самият се чувства като кълбо от противоречия и неизвестности. „Няма да се сравнявам с Христос. Далеч съм от тази мисъл. Но и двамата имаме бащи, които дължат доста обяснения.” „Аз съм потомък на известни хора. Само аз от това семейство съм я докарал до под кривата круша.” „Целият ми живот беше белязан от други хора. Моите предци. Една книга – макар и за същите тези предци – би дала на живота ми ако не смисъл, то поне насока.” „Какви необикновени роднини имах. Както нишките на съдбата понякога се преплитат и образуват картина, съдбите на тримата ми предци са втъкани една в друга със странна логика, неподвластна на времето. Историята им беше обща.”
За да събере информация, Виктор тръгва на пътуване по света – пътешествие, което ще промени както живота му, така и представата за великите му предци. Защото той се натъква на много лъжи и тъмни тайни…

Том Егеланд е норвежки писател, преведен на повече от 20 езика, а книгите му оглавяват топлистите за бестселъри. Първият му голям хит е романът „Краят на кръга” (2001). В публикувания две години по-късно бестселър на Дан Браун „Шифърът на Леонардо“ (2003) читателите откриват смайващи прилики както в сюжета, така и в главните герои: в дъното на всичко е тезата, че Иисус е бил женен за Мария Магдалена и двамата са имали потомство; албинос е сред главните герои и в двата романа; и в двете книги главната героиня се оказва едновременно последният жив потомък на Христос и Мария Магдалена, и дъщерята/внучката на последния велик магистър на таен орден. Не закъсняват и обвиненията към Дан Браун в плагиатство, раздухани от световните медии. Самият Том Егеланд не предприема съдебни действия, а насочва вниманието си към писането на следващите си книги, разбулващи нови исторически и библейски загадки.

На български са издадени романите на Том Егеланд „Заветът на Нострадамус”, „Евангелието на Луцифер“, „Пазителите на завета“, „Краят на кръга“, „Нощта на вълците“, а сега и «Лъжите на бащите».

"Лъжите на бащите" е литературен шедьовър, малко по-различен и изненадващ, но също написан в характерния за писателя емоционален, проникновен и завладяващ стил. Романът спечели признанието на литературната критика и на многобройните почитатели на писателя по света.

До края на годината предстоят да излязат на български още два романа на популярния писател – „Залезът на боговете” (един времеви скок в епохата на викингите) и „Тринайсетият апостол” (бележещ завръщането на Бьорн Белтьо, популярния герой на Том Егеланд)."

Автор: Том Егеланд Брой страници: 416
Категория: Художествена литература; Криминални романи и трилъри; Тайни и загадки Език: Български
Тегло: 0.300 кг.
Издател: Персей Баркод: 9786191610389
Дата на издаване: 09.06.2014 ISBN: 9786191610389

Колко полезна беше тази книга?

Кликнете върху звезда, за да го оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който ще оцени тази книга.