Любов и изгнание – Айзак Башевис Сингър

Любов и изгнание

Айзак Башевис Сингър (1904-1991) е американски писател, роден с името Ицхак Зингер в Леончин, близо до Варшава, когато Полша още е в състава на царска Русия. Получава традиционно еврейско образование, но още от дете трупа знанията си главно от книгите – художествена литература, философия и научна литература, които чете на четири езика: идиш, немски, полски и иврит. През 1935 г., прозрял същността на болшевизма, фашизма и сталинизма, и с предчувствие за близката война и холокоста, Сингър емигрира в САЩ. Той е автор на 18 романа, сборници с разкази и 14 книги за деца. През 1978 г. е удостоен с Нобелова награда за литература – единственият американски писател, получил тази награда, без да е писал на английски.

„Любов и изгнание: мемоари за ранните години“ на Айзак Сингър обхваща период от живота му, започващ с детството и младостта в царска Русия и Полша, болшевишката революция и пагубното влияние на комунистическите идеи, сталинските чистки, ужасът на фашизма, мизерното съществуване и липсата на надежда.
Описаният период завършва около две години след емигрирането на Сингър в САЩ през 1935 г. „Любов и изгнание: мемоари за ранните години“ е белетризирана автобиография на писателя.

„Животът е романът на Бог. Да оставим Бог да си го пише.“
„Не станах вегетарианец заради своето здраве.
Станах вегетарианец заради здравето на кокошките.“
„Несъмнено този свят е въображаем; но той е само на крачка от истинския.“
Айзак Сингър

Автор: Айзак Башевис Сингър Брой страници: 368
Категория: Автобиографии и биографии; Художествена литература Език: Български
Тегло: 0.480 кг.
Издател: Изток-Запад Баркод: 9786191526420
Дата на издаване: 2015 г. ISBN: 9786191526420