Любопитни умове – Джон Брокман

Любопитни умове

Любопитни умове: как детето става учен“ съдържа 27 есета от някои от най-изтъкнатите световни учени – интелектуалци, които с произведенията си хвърлят мост над някога страшната пропаст между естествените и хуманитарните науки. Техните есета – идващи от сърцето и от ума – са достъпни дори за хора без научно образование.

Целта ми беше да позволя на читателите да видят отблизо ранните години от живота на някои от най-интересните мислители на планетата – и да им предложа вдъхновение и мотивация.
Джон Брокман

Въведение

Джон Брокман
През пролетта на 2003 г. присъствах на лекция на математика Дъглас Хофстатър, организирана от Центъра за когнитивни изследвания на Даниъл Денет от университета "Тафтс". След това дадох вечеря в Кеймбридж, чиито гости, заедно с други учени, бяха Хофстатър, Денет и психолога от университета "Харвард" Марк Хаузър. Оживеното обсъждане на какви ли не теми през онази вечер обхващаше области като интуицията, еволюционната биология, изкуствения интелект, когнитивна наука и неврология, възприемане на музиката и други. Помня как си помислих, че не бих могъл да си мечтая за по-хубав разговор на вечеря.
По едно време Марк Хаузър се обърна към Дан Денет и попита: "Помните ли кога сте започнали да мислите по тези въпроси? На колко години сте били? Кога идеите започнаха страстно да ви интересуват?" Дан отговори, че когато бил на шест години, един възрастен му казал, че тъй като задава толкова интересни въпроси, трябва да стане философ. Дъг Хофстатър каза, че откакто се помни, обичал числата и знаел, че иска да се занимава с математика. А Марк открил своите интереси едва в университета. Но общото между всички тях като деца е любопитството и дълбоката страст към научаване, (?) било то на конкретни факти или като цяло. Както отбеляза замислено един от другите гости на вечерята: "Всичко започна, когато бяхме деца."
"Любопитни умове: Как детето става учен" съдържа 27 есета от някои от най-изтъкнатите световни учени на третата култура – обществени интелектуалци, които чрез произведенията си прехвърлят мост над някога страшната пропаст между естествените и хуманитарните науки. Техните есета – идващи от сърцето и от ума – са лични и достъпни. Не ви е необходимо научно образование!
Като изходна точка за есетата попитах авторите: "Какво ви се е случило като дете, което ви е накарало да поемете по пътя на науката? Какво е насочило интереса ви в настоящата ви област и ви е вдъхновило да станете личността, която сте? Кои са вашите родители, връстници, наставници? Кои са повратните точки за вас, вашите моменти на преход, влиянията върху вас, вашите откровения, вашите инциденти, оказван натиск, конфликти, грешки?"
Целта ми беше да позволя на читателите да видят отблизо ранните години от живота на някои от най-интересните мислители на планетата. И да им предложа вдъхновение и мотивация.

Автор: Джон Брокман Брой страници: 276
Категория: Наука и научно-популярна литература Език: Български
Тегло: 0.280 кг.
Издател: Изток-Запад Баркод: 9789543213139
Дата на издаване: 09.02.2007 ISBN: 9789543213139