Linux – практически наръчник по системно и мрежово администриране – Асеневци

Този практически наръчник е ориентиран към системните администратори и разглежда един от най-широко застъпените аспекти на приложението на Linux – изграждането на сървър.

Книгата се състои от четири части:

  • Разгръщане на Linux – тук ще научите всичко за инсталирането на Linux, включително и разгръщане по мрежата и на виртуален сървър.
  • Устройство на Linux – тази част запознава читателя с процеса на зареждане, със системите за инициализация и с ядрото на Linux. Разгледани са и файловата система, мениджърът на логически дялове LVM и RAID масивите.
  • Системно администриране – потребителски акаунти, вход в системата, конфигурационни файлове, PAM – за всичко това се говори в тази част.
  • Мрежово администриране – тази част е посветена на администрирането на мрежата и мрежовите сървиси.

Примерите в книгата са организирани на принципа на сравнението. Дава се пример с Fedora Server 24, а на всеки етап от процеса по изграждането и работата със сървъра се проследяват особеностите на инсталиране и настройка, а също и съответните предимства, възможности и недостатъци на останалите най-разпространени към днешна дата Linux дистрибуции (както DEB-ориентирани, така и RPM-ориентирани). Така че, ако работите, например с Debian, или просто повече ви харесва openSUSE, или Ubuntu, книгата би ви била също толкова полезна, колкото и за потребителите на Fedora.

Авторът е избрал балансиран подход между теория и практика, благодарение на който книгата може да послужи като пълноценно ръководство за изграждане и настройка на сървър за малка и средна фирма, а дори и за корпорация.

Автор Денис Колисниченко
Издателство Асеневци
ISBN 9786197356182
Излиза на 8.08.2017 г.
Година на издаване 2017
Корица мека
Страници 484
Формат 16х24
Език български