Лекарят от Сефарад – Сесар Видал

Лекарят от Сефарад

В историческия роман майсторски е пресъздаден животът на Моисес бен Маймон, известен в историята като Маймонидес (1135-1204) – лекар, писател и мислител, наричан "Аристотел или св. Тома на юдаизма". Щастливото детство на Моисес е нарушено от завладяването на Кордова от династията на Алмоадите. Семейството е принудено да бяга и се установява във Фес, където той учи медицина и теология. Странстванията продължават към Обетованата земя, където ги очаква най-голямото разочарование: малки общности от бедни и невежи евреи. След смъртта на бащата Моисес и брат му се отправят към Египет. Братът е търговец на скъпоценни камъни и бързо се адаптира навсякъде. Моисес пък става придворен лекар на прочутия Саладин.
Писателят разкрива един свят на красота, борба и контрасти, където неговите обитатели и най-вече Сузана, красивата жена със зелени очи, са част от бурните времена, в които са обречени да живеят.
"Лекарят от Сефарад" е увлекателно и любопитно четиво за културата, философията, медицината, религиозните сблъсъци, кръстоносните походи и чисто човешката съдба на един лекар, живял през ХІІ век. Екзотична вселена от занаяти, медицински училища, дворци, синагоги, пристанища, пътешествия, но и копнеж по любов, мъдрост и търсене на върховния смисъл на живота.

Автор: Сесар Видал Брой страници: 256
Категория: Художествена литература; Исторически романи Език: Български
Тегло: 0.270 кг.
Издател: Унискорп Баркод: 9789543302734
Дата на издаване: 28.02.2011 ISBN: 9789543302734