Леден блясък – -20%

Луиз Патън е британска авторка и внучка на офицер Чарлс Лайтолър – втори командващ на кораба „Титаник”. „Леден блясък” е втората книга на Патън и в нея писателката разкрива неизвестни до сега факти около трагедията през 1912 година. Авторката твърди, че злополучният край на „непотопимият” кораб далеч не е просто нещастна случайност.

Патън подкрепя твърдението си с факти, научила от своя дядо. По онова време е имало две действащи системи за управление – при едната рулът се навива в обратната на желаната посока, а при другата по познатия начин, като при управлението на автомобил. Когато е получен сигналът за опасност, управляващият изпаднал в паника и навил рула в грешната посока, повеждайки с пълна скорост към фаталния сблъсък. Но това не е единствената човешка грешка, предизвикала трагедията. След удара в айсберга, капитанът Робърт Хитчинс докладвал за инцидента на собственика Брус Исмей. Индустриалецът бил толкова убеден в сигурността на съоръжението, че наредил да продължат по зададения курс, воден от вярата, че Титаник е способен да акостира благополучно. Хитчинс отменя първоначалната си заповед за изчакване на помощ. В следствие на тези решения загиват повече от 1500 души. Не остава и капка съмнение, че потъването на Титаник се дължи на човешка небрежност.

По време на сблъсъка офицер Чарлз Лайтолър се е намирал в каютата си. След като се информира за сериозността на положението, той отказва да се качи в спасителна лодка. Оцелява по чудо след потъването на кораба. Следва многократно явяване пред разследващите комисии. Лайтолър категорично заявява, че няма представа какви са причините за трагедията. Патън споделя мотивите за лъжата след смъртта му. На първо място нейният дядо не е искал да срине репутацията на загиналите си колеги, както не е искал да навреди и на своята. Ако този мотив може да бъде приет за относително благороден, то има и друга причина за укриването на истината: при положение, че причината за трагедията е човешка небрежност, то производителите на Титаник „Уайт Стар Лайн” биха понесли огромни парични загуби. Офицер Чарлз Лайтолър е обявен за герой след края на Втората Световна война, семейството му пази тайната десетилетия наред, за да не срине авторитета на фамилията.

Сто години след трагедията Луиз Патън разказва семейната тайна в художествения роман „Леден блясък”. Главната героиня Еди Куентънс е различна от семейството си на преуспели банкери. През годините семейната банка е успяла да се утвърди като предпочитан избор за богати аристократи и индустриалци. Еди няма друг избор освен да се отдаде на фамилния бизнес – работа, която й се струва прекалено отегчителна. Но младата жена попада на неочаквани разкрития. Оказва се, че нейният дядо е сред оцелелите на Титаник и именно по време на трагедията се е сдобил с голямо богатство. Еди е решена да разплете мистерията, но съживяването семейните тайни се оказва тежка и болезнена задача. Младата жена трябва да приеме, че зад фамилия Куентънс не стоят чест и благородство. В търсене на истината Еди се сблъсква с неодобрението на родители си и не може да се довери на никого.

Потопете се в тази напрегната семейна сага, в която реални факти се преплитат с творческия талант на Луиз Патън. Дори и след век трагичните събития от 1912 все още влияят върху настоящето и единствения начин да е освободим от призраците на миналото е да бъде разкрита истината…

Автор Луиз Патън
Издателство Сиела
ISBN 97869542810742
Година на издаване 2012
Корица меки корици
Страници 360
Формат 14×21
Език български