Лечение с минерална вода – Светлана Ангелова

Лечение с минерална вода

Минералната вода, този вълшебен дар от природата, носи лечебната сила от земните недра. Минералната вода лекува различни болестни състояния, но може да предпази човека и от вредни въздействия на околната среда. Тя има и важна профилактична роля.
България е широко известна в света, не само със своята красива и разнообразна природа, но и с 240-те находища на минерални извори с общ дебит 270 милиона литра в денонощие. У нас извират всички видове минерална вода – по-слабо и по-силно минерализирани, хидрокарбонатни, сулфатни, хлоридни, въглекисели, радонови и др.
Въпреки че нашата вода от чешмата е годна за пиене, все повече хора предпочитат да утоляват жаждата си с минерална води.
Минералните води се добиват от дълбоки, защитени от замърсяване водоизточници. Водите обикновено са с температура над 20 °С и съдържат различни количества минерални соли и газове. Ниско минерализирани са тези, които съдържат до 500 мг на литър разтворени минерални вещества. 70% от нашите минерални води са слабоминерализирани – те имат обща минерализация 7 72-400 мг/л, предимно алкална реакция, приятен вкус и ниска концентрация на въглероден диоксид. Тези води имат разнообразни лечебно-профилактични свойства.
Не всички знаят, че за пиене трябва да се редуват различни видове вода – чешмяна, минерална, изворна, трапезна.
Да се утолява жаждата само с минерална вода е толкова вредно, колкото да се засища гладът с таблетка аналгин.

Автор: Светлана Ангелова Брой страници: 96
Категория: Спорт, хранене и здраве Език: Български
Тегло: 0.120 кг.
Издател: Хомо Футурус Баркод: 9789545970000
Дата на издаване: 2007 г. ISBN: 9789545970000