L’OPERA –

L’OPERA

"L’Opéra" е новият албум на Йонас Кауфман с подбрани арии и дуети от френския оперен репертоар от 19-ти век. С проекта световноизвестният тенор отдава почит на величествената епоха в оперното изкуство, век, белязан с музикален блясък, духовен разкош и елегнатност. В селекцията за албума Йонас Кауфман подбира някои от най-значимите арии за тенори, създадени в този изключителен творчески период: от арията “Rachel, quand du Seigneur” из операта "Еврейката" (1835) от Жак Фроментал Халеви , през две от най-великите творби на Жорж Бизе – “La fleur que tu m’avais jetée” от операта "Кармен" (1875) и “Au fond du temple saint” от операта "Ловци на бисери" (1863), до “Ah! lève-toi, soleil!” из операта "Ромео и Жулиета" (1867) от Шарл Гуно до завършващата ария “Pourquoi me réveiller” от шедьовъра на Жул Масне – операта "Вертер" (1892). Албумът съдържа общо 14 арии и дуети с творби още от Берлиоз, Лало, Офенбах, Джакомо Майербер включително и два дуета от операта "Манон" от Масне със сензационното българско сопрано Соня Йончева – “Enfin, Manon, nous voilà seuls ensemble! … En fermant les yeux, je vois là-bas” и “Toi! Vous! … N’est-ce plus ma main que cette main presse”.

“Френският оперен репертоар е много близък до сърцето ми" – казва Кауфман – "Тази завладяваща музика отразява една уникална епоха в европейската култура. При селекцията за албума се водих не само от най-популярните арии и творби, но и от тези, които имат особено значение за мен. Например Вилхем Майстер от операта "Миньон" е първата голяма роля от френския репертоар, която изпълних през 2001 г. в Тулуза. Произведения като "Кармен" и "Вертер" помогнаха да се отворят редица врати пред мен. Фактът, че един германец дебютира пред френска публика с ролята на Вертер точно на сцената на Парижката опера – без съмнение беше доста рисково начинание, но успях с помощта на отличния екип, който беше около мен: репетитори, колеги, диригенти и не на последно място – записите на легендарния френски тенор Жорж Тил".

Албумът е записан с Баварския държавен оркестър в Мюних под диригентството на Бертран де Били, един от най-добрите музикални експерти за периода. Баритонът Людовик Тезие партнира на Кауфман в арията “Au fond du temple saint” от операта на Бизе – "Ловци на бисери", а Соня Йончева се присъединява за записите на два дуета от операта на Масне – "Манон".

"L’Opéra" е седмият солов албум на Йонах Кауфман за Sony Classical. Първият му проект за компанията е през 2013г. с творби от Верди, следван от песенния цикъл на Шуберт за глас и пиано – “Winterreise”, оперетен албум, "Nessun Dorma" – избрани откъси от произведения на Пучини, “Dolce Vita” и последният албум с музика от Малер – “Das Lied Von der Erde”. Лейбълът издаде и колекция от 12 DVD албума със записи на цели опери и концерти на Йонас Кауфман.

Категория: Classical
Компания/Лейбъл: Sony music
Дата на издаване: 15.09.2017
Баркод: 889853907625