Куршум за двама – Матю Арлидж

„Куршум за двама“ е въздействащ и провокативен психологически трилър с изненадващи обрати и напрегнато действие. Психологизмът е майсторски втъкан във фабулата, подсилвайки мрачното внушение. Острият реализъм на някои сцени кара читателя да потръпне и стане още по-нетърпелив престъпникът да бъде заловен.

Двойка влюбени са отвлечени и заключени в тъмно и празно помещение. Единственото, с което разполагат, е пистолет с един патрон. И ултиматумът на похитителя: този, който убие другия, ще бъде пуснат на свобода. Няколко дни без храна, вода и елементарни условия на живот поставят на истинско изпитание физическите и психическите сили на пленниците. Те трябва да решат: кой ще умре и кой ще живее.

Това е най-извратената игра, която детектив Хелън Грейс някога е виждала. Тя познава тъмната страна на човешката природа, но не може да проумее действията на похитителя. Логиката му съвсем й убягва, когато анализира и случаите на следващите отвлечени двойки: двама колеги, майка и дъщеря, две танцьорки. Те нямат нищо общо, но само на пръв поглед. Истината ще се окаже много по-страховита, отколкото Хелън Грейс може да допусне.

За автора

Матю Арлидж е работил като сценарист на телевизионни сериали 15 години, като основно се е занимавал с драматични поредици. След работата си в голяма продуцентска къща и Би Би Си, той основава собствена компания за телевизионни сериали, която произвежда предимно криминални поредици. „Куршум за двама“ е първият му роман, който се превърна в най-успешен дебютен трилър на годината. Критиците наричат Арлидж впечатляващ нов талант в жанра на трилъра и определят стила му като мрачен, оригинален и завладяващ.

Вторият му роман също се превръща в хит. В момента Матю Арлидж е един от най-четените писатели във Великобритания, а книгите му не спират да покоряват бестселъровите класации.

Ето и фактите:

• Правата за „Куршум за двама“ са продадени в 25 държави.

• „Куршум за двама“ е най-успешният трилъров дебют за 2014 г.

• И трите романа на автора са влизали в Топ 10 на най-престижните британски класации за бестселъри. „Куршум за двама“ попадна в класациите на Германия и Полша.

• Третото заглавие – „Къща за кукли“, седмици наред оглавяваше класацията за предварителни продажби на електронни книги.

• Арлидж попада в Топ 10 на най-продаваните кримиавтори във Великобритания за 2014 г.

Автор Матю Арлидж
Издателство Хермес
ISBN 9789542614371.
Излиза на 26.03.2015 г.
Година на издаване 2015
Корица мека
Страници 288
Формат 14х21
Език български