Късна жена – Ерго Станчо Пенчев

Второто преработено и допълнено издание на романа Късна жена от Станчо Пенчев, книгата, в която авторът прави дисекция на българския ХХ век в целия му трагизъм и красота.

Станчо Пенчев изследва съдбите на героите си през призмата на големите въпроси на отминалия страшен век.

„Защо песъчинката-човек е осъдена да осъзнава светозданието? Беше се блъскал с кокоша слепота в пропаданията на този вкърмен с войни, кръв и пороци век… Но, Господи, кой може да прозре в световния водовъртеж? Знае ли някой какво е история?” – пита се един от героите му.

Привидно тези въпроси са обречени на неотговори. Но писателят знае, че не е така. Защото истинската спасителка на историята винаги е била литературата. Историята може да излъже, добрата литература – ако наистина е добра – не може.
Деян Енев

♦ ♦ ♦

Станчо Пенчев се ражда в Шумен през 60-те години на миналия век, през един февруарски парад на планетите. Зодиакалният му хороскоп на Водолей определя и либералното му отношение към прозаичните жанрове. Пише с еднаква лекота и безотговорност от фрагменти до романи, тоже притчи. Философското му образование в СУ „Св. Климент Охридски“ не му попречва понякога да се изкушава и от мерена реч. За изтъкване са двата му романа Късна жена (1993) и Лунен купол (2002), в който битуват всякакви словесни форми, също и провиденциализъм. Разказите му са публикувани в периодичния печат, печелили са награди. Последното му прегрешение са приказките, няколко от тях поместени в скромната книжица Седем приказки. Името му в енциклопедии няма да откриете, млад е за тях, въпреки че в чужбина проявяват интерес към писанията му и ги превеждат на немски, френски и други индоевропейски езици. Тази е осмата му книга, ако ви се понрави, потърсете и други!

  • Корица:Мека
  • Брой страници:192
  • Общи:От български автор
  • ISBN:9789548689564
  • Жанрове:Съвременни
  • Тегло:1 kg