Кръстоносните походи – Гюстав Доре

Гюстав Доре е френски художник и гравьор, спечелил си славата на най-оригиналния, най-продуктивен и най-всестранно надарен илюстратор на всички времена. Той надминава всички други илюстратори както по броя на гравюрите (над 10 000), така и по количеството издания (повече от 4 000). Неговото необятно творчество оказва влияние на няколко поколения от 19 в. насам чак до наши дни. Винсент Ван Гог казва за Гюстав Доре, че е "художникът на народа", защото той представя своето изкуство на масите чрез своите серии от гравюри по литературни творби. Илюстрациите на Доре са останали завинаги в колективното съзнание на обществото ни.

Това е неговото истинско наследство.

Една от любимите теми на Гюстав Доре е рицарството и епопеята на Кръстоносните походи. През 1877 г. той създава най-известната в света колекция от гравюри на рицарска и кръстоносна тематика, илюстрирайки внушителното двутомно издание на История на Кръстоносните походи на френския историк, академик и издател Жозеф-Франсоа Мишо (1767–1839 г.). Стоте безценни гравюри на Гюстав Доре са ненадминати със своята достоверност и изящност на рисунъка. С майсторската комбинация от динамика, тънкост на детайлите и поразителни визуални ефекти рисунките на Доре са най-впечатляващото пресъздаване на гигантския сблъсък на култури и религии по време на четиривековната историческа драма на Кръстоносните походи.

Настоящото българско издание е подготвено именно по това ценно произведение от 1877 г. Стоте илюстрации са представени в тяхната оригинална хронологична последователност. Обяснителните текстове са подбрани и преведени цитати от книгата на Жозеф Мишо, които Гюстав Доре ползва като вдъхновение за своите гравюри. С тази книга издателството поставя началото на нова поредица от албумни издания – *ARS LONGA* – посветена на изкуството на графиката. В нея ще ви представим колекции от гравюри както на Гюстав Доре, така и на други изтъкнати художници, създали вечни и неповторими шедьоври на графичното изкуство.

Автор Гюстав Доре
Издателство ИК Мария Арабаджиева
Година на издаване 2009
Страници 220