Кризисна икономика. Основен курс за бъдещето на финансите – Сиела / Сиела Нуриел Рубини

Как не трябва да прогнозираме кризите

През май 1930 година президентът Хърбърт Хувър уверено декларира Ние преживяваме една от онези големи икономически бури, които периодично носят трудности и страдания на хората… Убеден съм, че вече преминахме най-лошото и с общи усилия бързо ще се възстановим. Няма нито един значим банков или индустриален фалит. Опасността е зад нас.
Също през май, но седемдесет и осем години по-късно, финансовият секретар Хенри Полсън уверено заяви Най-лошото е зад нас и добави след седмица По-близо сме до края на пазарните безредици, отколкото до началото.

Както Хувър, така и Полсън допуснаха класическата грешка на хора, жертва на финансов ураган. Те объркаха окото на бурята с края на кризата. Те едва ли са единствените мъдри мъже, които направиха подобни изказвания в средата на срива. По време на всяка криза има шепа оптимисти, които в един момент заявяват, че най-лошото е отминало. Интересно е, че този оптимизъм обикновено е искрен. Той не е опит за успокояване на пазарите, а отразява истинското вярване, че бурята е отминала.

За съжаление финансовите кризи са на приливи и отливи; рядко се случва да ударят еднократно и да утихнат. Наподобяват урагани, които набират скорост, отслабват за малко, след което събират още по-голяма разрушителна сила. Това е доказателство, че опасностите преди всяка голяма криза проникват навсякъде. Те не се лекуват от фалита или спасението на една банка или дори експлозията на цял финансов сектор.

♦ ♦ ♦

Нуриел Рубини е професор по икономика в Stern School of Business към New York University. Притежава богат политически опит от службата си във федералното правителство. От 1998 г. до 2000 г. работи в Белия дом и Министерството на финансите на САЩ. Той е основател и президент на финансово-икономическата изследователска фирма Roubini Global Economics, редовно участва и представя възгледите си на Световния икономически форум в Давос. Съветник е на много централни банки по света.

Стивън Мим пише по икономически и исторически въпроси в The New York Times Magazine, The Boston Globe и други издания. Печелил е различни стипендии, а в периода 2003-2004 г. е стипендиант Newcomen Postdoctoral Fellow по история на бизнеса в Университета в Харвард. В момента е доцент по история на политиката, културата и икономиката на САЩ в Университета на Джорджия.

  • Корица:Мека
  • Брой страници:316
  • Общи:Преводна литература
  • Баркод:9789542809395
  • ISBN:9789542809395
  • Каталожен номер:3055
  • Жанрове:Икономика, Търговия, Финанси