Критика на демократическата реторика – Лучано Канфора

Критика на демократическата реторика

Лучано Канфора (роден в Бари през 1942 година) преподава Класическа филология в Университета в Бари. Член е на Научния съвет на Италианската енциклопедия. Директор е на списанието “Исторически тетрадки”.

Изучавал е проблемите на история на традицията, отнасящи се до атическата оратория, и класическата историография. Посветил е многобройни изследвания на новата и съвременната история във връзка с класическата традиция.
Неговата книга Изчезналата библиотека е преведена на френски, немски, английски, испански, португалски, холандски, новогръцки, японски. Тя е ново тълкуване на историята, засягаща унищожаването на библиотеката в Александрия.
Автор на История на гръцката литература, Гръцката историография, Ние и древните хора, Класиците в историята на латинската литература, Загадката Тукидид, Цезар, демократичният диктатор. Редактирал е Литературното пространство на антична Гърция.

Пролог
Може ли мнозинството да греши?

Петстотинте съдии, обрекли на смърт Сократ, били внушителен дял от атинското гражданство. Не е лошо да припомним механизма, по който ги избирали. Съдебният състав се образувал въз основа на ежегодно попълван списък от шест хиляди човека, вероятно доброволци – обикновени хора, не правни корифеи. Те представлявали приблизително четвърт от целокупното население, ако вземем предвид, че при преброяването, проведено около осемдесет години след процеса, атинските граждани се оказали общо двадесет и един хиляди2 . Броят на съдебните заседатели варирал в зависимост от тежестта на обвинението, но, при всички положения, възлизал на поне неколкостотин. В случая на делото срещу Сократ лесно може да се установи, че съдиите били петстотин, едно твърде обичайно число. Всеки съдебен състав се приемал за пълноправен и компетентен. Гражданите-съдии получавали заплащане от три обола на ден, необходимият минимум за преживяване. Затова безимотните най-силно се стремели да бъдат избрани. Работата била изключително удовлетворителна, макар и скромно възнаградена. Повечето от обществените дела рано или късно стигали до съд, така че шестте хиляди граждани-съдии решавали там една немалка част от живота на общността, дори доста по-съществена, отколкото при заседанията на Народното събрание.

До присъдата се минавало през няколко последователни фази: първо се разглеждала виновността или невинността на подсъдимия, после – ако се установяла вина – се дискутирал характерът на наказанието. Както при първото, така и при второто обсъждане обвиняемият имал думата.
Процесът срещу Сократ (399 пр. Хр.), воден по обвинение в безбожие, в действителност бил политически. От една страна тясно политически, доколкото в негово лице нападали подстрекателя…

Автор: Лучано Канфора Брой страници: 136
Категория: Философия, психология, езотерика и духовни учения Език: Български
Тегло: 0.120 кг.
Издател: Изток-Запад Баркод: 9543211078
Дата на издаване: 14.12.2005 ISBN: 9543211078