Краят на властта (меки корици) – Мойзес Наим

0
(0)

Защо властта не е онова, което беше?

Властта има свойството да се мести, и не само запад на изток и от север на юг, но и от палатите към площадите. Хегемонията на огромните корпорации все повече отстъпва пред младите и амбициозни стартъп предприятия. Същата тази власт не просто се прехвърля, но и разлага с течение на времето. Онези, които я притежават, днес са изправени пред ограничения в нейното упражняване, непознати в миналото.

В „Краят на властта“ удостоения с множество награди бивш редактор на Foreign Policy Мойзес Наим хвърля светлина върху борбата между някога могъщите глобални властници и зараждащите се микросили, които се изправят срещу заложените забрани. Позовавайки се на провокативни, невиждали досега бял свят изследвания той ни показва как тези нови фактори в глобален мащаб водят до свалянето на тирани и монополи и проправянето на множество нови възможности.

Мойзес Наим твърди, че когато имаме комбинация между неефективно правителство и взискателна публика крайният резултат винаги е фатален. Дори когато властта е достатъчно прозрачна, твърди той, това прави избирателите по-информирани, но и по-критични, дори по-мнителни, което също подкопава общественото доверие към управляващите.

Ако по-рано инакомислещите са били изолирани, сега няма нищо по-лесно от това да намериш сподвижници. Защото обществата излизат отвъд географските си рамки. Това произвежда опасен вид отчуждение и неудовлетвореност, краен пример за което са голяма част от терористичните организации. Импулсът за противоинституционално поведение носи рискове, които водят до потъпкване на основни норми на човешко поведение. Същевременно налице са и нови, революционни подходи, от които управниците могат да черпят опит – филантропски и благотворителни инициативи на знаменитости и други неформални авторитети. Иновациите са вече факт. Това, което остава, твърди Наим, е да бъдат възприети и от политиците.

Книгата предлага умели наблюдения на резки промени, настъпили във множество поприща: бизнес, религия, образование, семейни взаимоотношения и всички въпроси, обвързани с политиката на война и мир. Някогашните бариери, издигани от властимащите, биват методично разбивани от обречени на собствената си дързост смели революционери. Наим предлага един реалистичен сценарий за края на властта – и как той ще промени нашия свят.

Именно с това издание Марк Зукърбърг поставя началото на читателския клуб „Година в книги“. През януари 2015 г. той обяви инициативата си онлайн чрез личния фейсбук профил и оттогава до днес, на всеки две седмици, пуска препоръки за онези заглавия, които преценява, че трябва да бъдат прочетени от милионите му последователи. Идеята му щуква, докато умувал над ежегодните си новогодишни обещания. И Зукърбърг веднага се заема да популяризира само онези смислени книги, които „наблягат на опознаването и усвояването на новите култури, вярвания, истории и технологии”.

Книгата „Краят на властта“ е храна за ума и е препоръчителна за всеки, който се има за умен.

♦ ♦ ♦

Мойзес Наим e журналист, експерт, анализатор. Нееднократно е класиран сред водещите интелектуални лидери в световен мащаб. Той е експерт към Фондация Карнеги за международен мир. Бил е министър на търговията и промишлеността на Венецуела и изпълнителен директор на Световната банка. Днес е журналист и анализатор на международно равнище, а в продължение на 14 години е заемал длъжността главен редактор на списание Foreign Policy. Негови статии са публикувани в различни медии по света. Автор е на повече от 10 книги. През 2011 г. създава седмичната телевизионна програма за международни отношения Efecto, която и днес се излъчва в цяла Северна и Южна Америка.

  • Корица:Мека
  • Брой страници:400
  • Година:2015
  • Баркод:9786191527137
  • ISBN:9786191527137
  • Жанрове:Икономика, Политически, Социология
  • Тегло:550 g

Колко полезна беше тази книга?

Кликнете върху звезда, за да го оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който ще оцени тази книга.