Корените на омразата. Моята истина за исляма – Ориана Фалачи

Корените на омразата. Моята истина за исляма

Ориана Фалачи е един от най-известните журналисти на 20-и век. Нейните репортажи, интервюта и мнения по отношение на исляма продължават да са актуални предизвикват дебати дори сега, почти 10 години след смъртта ѝ.

В новия сборник „Корените на омразата. Моята истина за исляма” са събрани 37 от най-знаковите материали на Фалачи. Те са подбрани от италианския ѝ издател Rizzoli.В книгата са включени интервюта със знакови лидери като Мохамед Реза Пахлави, аятолах Хомейни, Ясер Арафат, Муамар Кадафи, както и със спортисти, повлияни от исляма, като Мохамед Али. Ориана Фалачи застава редом до федаините от „Фатах” в Палестина, среща се с оцелелите след терористичния атентат в Мюнхен през 1972 г., лети на 8000 метра край границите на Кувейт в самолет-цистерна по време на първата война в Залива.

Репортажите, интервютата и коментарите в книгата са писани в периода от 1960 г. до 2005 г. и читателят има възможност да проследи как мнението на журналистката се е променяло през годините и как тя е достигнала до крайната и противоречива позиция, че Европа е във война с ислямския свят и че толерантността към различните може да изиграе на либералния Запад една много лоша шега.Материалите в книгата са от престижни издания като списание Europeo и вестник Кориере дела Сера.

Ориана Фалачи е родена на 29 юни 1929 г. във Флоренция. През половинвековната си журналистическа кариера интервюира световни политици като Голда Меир, Ариел Шарон, Индира Ганди, Дън Сяо Пин, Фидел Кастро, аятолах Хомейни, шаха на Иран Пахлави, етиопския император Хайле Селасие… След терористичните атаки над Световния търговски център променя левите си политически убеждения и през 2002 г. пише "Яростта и гордостта", в която посочва исляма като истински виновник за световния терор. През 2004 г. издава „Силата на разума", където доразвива тезата за неразривната връзка между ислямската религия и ислямския тероризъм.

И макар целият ислям да ври и кипи заради противопоставящия му се прогрес, отредените за жените правила са непоклатими от векове: мъжът е техен господар и повелител, а те са дотолкова безполезни създания, че когато се раждат, понякога дори не ги вписват в регистъра на населението. Ориана Фалачи, 1960 г.
От човешка гледна точка, а също и от историческа, палестинците имат право: те наистина са се превърнали в новите евреи на земята. Но тогава по същите причини имат право и евреите, те не могат на свой ред да се превърнат в палестинци. Ориана Фалачи, 1970 г.
Аз не съм консерватор. Не симпатизирам на десницата повече, отколкото на левицата. Въпреки че отказвам всякаква политическа класификация, се считам за революционерка. Защото революцията не означава непременно завземане на Бастилията или Зимния дворец. И разбира се, за мен не означава примки за бесене, гилотини, взводове за разстрел, окървавени улици. За мен революцията означава да кажеш „не“. Ориана Фалачи, 2005 г.
Вземете семенце от ябълка и го засадете в Техеран, после вземете семенце от същата ябълка и го засадете в Рим: дървото, поникнало в Техеран, никога няма да е същото като онова в Рим. Тук да бъдат разстрелвани някои хора е необходимо и справедливо. Тук милосърдието е абсурдно. Мохамед Реза Пахлави, последният шах на Иран, в интервю за Ориана Фалачи
Облепеният с петрол корморан поема тежко въздух върху скалата на остров Абу Али и не иска да бъде спасен. Знае, че на стотици километри морето вече не е море, небето вече не е небе, животът вече не е живот. Разбрал е, че с редки изключения, на които не бива да се доверяваш, хората са зли и отварят люковете на огромни цистерни, за да изливат във водата някаква тъмна и леплива гадост, сковаваща перата тиня, пречеща ти да летиш. Описание на петролния разлив по време на Войната в залива
Нашата нация е арабската и се простира от Атлантика до Червено море и отвъд него. Онова, което искаме, откакто катастрофата се случи през 1947-а, е да освободим нашата земя и да възстановим демократичната палестинска държава. Ясер Арафат пред Ориана Фалачи през 1970 г.

Автор: Ориана Фалачи Брой страници: 472
Категория: Философия, психология, езотерика и духовни учения; Бестселъри; Публицистика и журналистика Език: Български
Тегло: 0.500 кг.
Издател: Сиела Баркод: 9789542820673
Дата на издаване: 18.05.2016 ISBN: 9789542820673