Колекция за родители „Наука и общество“ – Детска литература / Рива Колектив

Мачовците – диалог с моя брат

Равенството между мъжа и жената е стародавна тема, която разбунва духовете в течение на столетия. Мнозина интелектуалци са издигали глас за еманципация на жените, малки и големи битки са водени в нейно име, но не всички са спечелени. МАЧИЗМЪТ ВСЕ ОЩЕ СЪЩЕСТВУВА.

Ненасилието – диалог с моите дъщери

Насилието сред младите, което толкова много тревожи обществото напоследък… Откъде идва, какво го поражда? Дали е неотменна част от човешката природа, акт на подражание, или може би маска, зад която се крие наранена душевност?

А ненасилието – в състояние ли е да се пребори с напиращата отвътре агресия?

Възможен ли е свят без агресия? Жак Семьолен не е краен оптимист. Ала е убеден в едно – единствено ненасилието би могло да удържи победа над насилието.

Културата – диалог с дъщеря ми

Културата, олицетворена от живописта, скулптурата, поезията, прозата, музиката, театъра, киното…

Нищо не убягва от проницателния поглед на френския изследовател на културата Жером Клеман и петнайсетгодишната му любознателна дъщеря. С увлечение и наслада те сърфират в необятните селения на човешкото битие, в различни епохи и духовни пространства, за да намерят отговор на въпроса: "Що е културата и защо ни е толкова нужна?"

Философията – диалог с дъщеря ми

Издадена в стотици хиляди екземпляри, преведена на множество езици, тънката книжка на френския учен, писател и литературен критик Роже-Пол Дроа привлича най-вече с яснотата и достъпността на текста, поднесен като жив и непосредствен диалог, който утолява любознателността, любопитството и жаждата на всяко дете да открие света, да разбере смисъла на живота, да узнае какво е смърт, правда, свобода… философията е дума, която много често плаши. Човек си представя ужасно заплетени въпроси, загадъчен речник, томове, на които дори заглавията са трудни за възприемане.

НО ТАКА ЛИ Е ВСЪЩНОСТ?
Философията не е главоблъсканица, а дейност, с която всеки може да се заеме, подобно на музиката и спорта: като дебютант, като аматьор, като професионалист. Дори и едно дете. Важното е да започне, да направи първите стъпки. И Роже-Пол Дроа намира точните слова, примери и образност, за да въведе детето в необятните и само привидно сложни селения на философията.

Математиката – диалог с дъщеря ми

Защо мнозина сред учениците заявяват, че са кръгла нула по математика и с мъка се справят с нейните предизвикателства?
За какво говори математиката? Говори ли изобщо за нещо? Часът по математика е и час по език: математиката е език, при който всяко изречение изразява някаква идея, съобщава резултат, формулира заповед.

Какво е разсъждение, доказателство, теорема? Къде е разликата между равенство, тъждество и уравнение, между алгебра и аритметика?
За какво може да ни "послужи" математиката? Каква е историята на тази наука? Останало ли е поле за нови открития?
Френският математик, преподавател по история на науките, писател и филмов сценарист Дени Гедж е известен най-вече с умението си да обяснява тайните на математиката, да разкрива "скучния и непонятен" свят на числата, който под неговото перо добива особена красота. Произведенията му са преведени на повече от двайсет езика.

Всъщност всеки има право да не обича математиката, но е добре поне да я оценява и разбир

  • Корица:Мека
  • Общи:Преводна литература
  • Каталожен номер:Riva_Pack
  • Жанрове:Образование и педагогика, Публицистика, Съвременни
  • Тегло:1 kg