Колекция разкази – Карел Чапек

Колекция разкази

Блестящият талант на разказвач, своеобразният ироничен поглед към света и язвителният хумор осигуряват на Карел Чапек световно признание.
Разкази от единия джоб са издадени за първи път през януари 1929 г. в Прага. В интервю писателят споделя, че е събирал материалите в продължение на двайсет години. Това му позволява всеки ден да пише по разказ. Обмислял ги е докато пътува в трамвая към редакцията.
"Всички истории са взети от живота. Първоначалният ми интерес към детективския жанр има чисто познавателни корени: как се опознава и открива действителността. Ето защо "Разкази от единия джоб" са познавателни. Но едва започнал да се занимавам със света на престъпленията, дори против собствената си воля, се увлякох по проблеми на правосъдието. И така към познавателните разкази прибавих и юридически."
"Разкази от другия джоб" също излизат през 1929 г. Най-напред са печатани във в. "Людове новини". Чапек оценява тези си произведения като по-свободни: "тук по-скоро ме интересуваха чисто житейски проблеми, търсех проблясъци на човечност и нежност в ежедневието."
"Книга апокрифи" е публикувана през 1932 г. и попълва галерията от образи на чудесния разказвач.

Автор: Карел Чапек Брой страници: 416
Категория: Художествена литература; Класика Език: Български
Тегло: 0.650 кг.
Издател: Унискорп Баркод: 9789543300914
Дата на издаване: 2007 г. ISBN: 9789543300914