Колекция „Иван Хаджийски" – Изток-Запад / Изток-Запад Иван Хаджийски

0
(0)

Възможно е някое от заглавията в колекцията да не е налично на склад, което може да удължи срока за доставка на поръчката.

Колекция включва трите том от „Избрани съчинения“ на Иван Хаджийски.

Бит и душевност на нашия народ

В първият том от избраните съчинения на Иван Хаджийски е поместен ключовият за творчеството му труд „Бит и душевност на нашия народ“, в който социологът предлага исторически и социологичен анализ на българската народопсихология. За изследванията си ученият пътува пеша или на колело из цяла България.

„Българският преход показа до каква степен на България ѝ тежи дребнособственическото минало, съхранено в манталитета и психологията, в мислите и илюзиите. Юбилеят е само външен повод, за да се върнем и към творчеството, и към личността на Иван Хаджийски.“

Петър-Емил Митев

Оптимистична теория за нашия народ

Във втория том от избраните съчинения на Иван Хаджийски са са поместени поместени студии, писани през 1937 – 1942 г. за сп. „Философски преглед“, които са обединени и публикувани след смъртта му под заглавието „Оптимистична теория за нашия народ“.

В него освен едноименната студия са включени също:

  • „Историческите корени на нашите демократични традиции“
  • „Морална философия на българина от новото време“
  • „Любов и брак“
  • „Психология на Априлското въстание“
  • „Априлското въстание и Бенковски“
  • „Психология на военната дисциплина“

Гражданска смърт и безсмъртие

В третия том от избраните съченения на Иван Хаджийски, под заглавието „Гражданска смърт и безсмъртие“ са включени статии, есета и писма, в които социологът продължава с проникновените си наблюдения върху народопсихологията и манталитета на българите.

Творчеството на Иван Хаджийски съдържа социологическата и антропологическата квинтесенция на българския път към модерността. Този път все още не е изминат докрай, макар че сме навлезли в неговата заключителна фаза и дори авангардни автори вече спрягат постмодерността.

  • Корица:Твърда
  • Брой страници:598 + 476 + 470
  • Тегло:1 kg

Колко полезна беше тази книга?

Кликнете върху звезда, за да го оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който ще оцени тази книга.