Колекция „История: Армения и Прибалтийските страни“ – История, културология и публицистика / Рива Колектив

0
(0)

История на Армения

Проф. д-р на философските науки Саркис Саркисян е роден в гр. Русе през 1932 г. в семейството на арменски изгнаници. Завършил е специалност “Философия” /и втора специалност “История”/ в Софийския университет “Св. Климент Охридски” през 1957 г. Научната си кариера започва през октомври 1960 г. като асистент в Техническия университет. През 1977 г. е избран за професор по философия в Техническия университет, където работи до 1992 г.Бил е избиран за ръководител на катедра, Директор на Център и Зам.-ректор /три мандата/. Той е инициатор и създател на специалност “Арменска филология” и сектор “Арменистика” към Софийския университет през 1995 г., където и досега преподава “История на Армения”, “Арменска цивилизация” и “Странознание”. През 1996 г. постъпва на работа в Славянския университет, където работи като Главен секретар и Зам.-ректор до 10 март 1999 г. През същата година е назначен за директор на Центъра за обучение на студенти и специализанти на Великотърновския университет в София. Избран е за академик на Международната академия по философия през 1994 г.

Прибалтийските страни: Естония, Латвия, Литва

Прибалтийските държави привлякоха по-настойчиво вниманието на света едва след възстановяване на тяхната самостоятелност през 1991 г. При това неизменно интерес предизвикваше най-вече обособяването им извън разпадналия се Съветски съюз.

За първи път се предлага цялостен обзор на политическото, икономическото и общественото развитие на прибалтийския регион от ХІІ век до наши дни. Представен е и характерният облик на литературата, изкуството и образователното дело. Историкът проф. Михаел Гарлеф набляга на корените на естонците, латвийците и литовците, които отвеждат далеч назад във времето и предопределят мястото и ролята на тези, макар и малки, страни като връзка между Изтока и Запада. Той разкрива различията от политическо, икономическо и културно естество, но и сходствата, които се умножават с възникването на национални държави след Първата световна война. Трите народа, които са запазили своята идентичност и съзнанието за едно изпълнено с превратности и поуки минало, днес полагат храбри усилия, за да заемат достойна позиция в общността на Стария континент.

  • Корица:Мека
  • Общи:Преводна литература
  • Език:Български
  • Каталожен номер:Riva_Pack
  • Жанрове:История
  • Тегло:1 kg

Колко полезна беше тази книга?

Кликнете върху звезда, за да го оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който ще оцени тази книга.