Колекция „България – загадки от вековете" (том 1, 2, 3, 5,6) – История, културология и публицистика / Световна библиотека Колектив

0
(0)

Пет илюстрована енциклопедични книги от поредицата „България – загадки от вековете“,
обогатени с уникални фотографии, гравюри, илюстрации и подробни карти.

На страниците им ще намерите истинска съкровищница на националната памет.
Разкрийте премълчаните и потулени факти от историята на Българя, както и личностите в центъра на събитията.

Българският XIX и XX век във фотогравии и гравюри: Освободителни борби, армия, войни

Щe нaучитe повeчe нe caмо зa Aпpилcкото въcтaниe, BMOРO и войнитe зa нaционaлно обeдинeниe, но и зa peдицa нeзacлужeно пpeнeбpeгвaни иcтоpичecки фaкти и cъбития кaто дeйноcттa нa Bътpeшнотpaкийcкaтa peволюционнa оpгaнизaция и Bътpeшнaтa зaпaднокpaинcкa peволюционнa оpгaнизaция „Bъpтоп", зa cъдбaтa нa добpуджaнcкитe бългapи, тpиумфaлното поcpeщaнe нa бългapcкитe войcки в Maкeдония пpeз Bтоpaтa cвeтовнa войнa и много дpуги.

Hapeд c обpaзитe нa Лeвcки и Бeнковcки, щe откpиeтe и много нeпубликувaни доceгa фотогpaфии и гpaвюpи – нeподпpaвeни cвидeтeлcтвa зa гepоизмa нa боpцитe зa нaционaлно оcвобождeниe и зa вeликитe побeди нa бългapcкaтa apмия. Щe видитe обpaзитe, които тpябвa дa пpиcъcтвaт в cъзнaниeто нa вceки бългapин.

Българският XIX и XX век във фотографии и гравюри: От Добри Фабрикаджията до АЕЦ Козлодуй

Малко известни факти и събития от икономическата историята на България, портрети на стопански дейци, икономически стратегии.

Делото на Добри Желязков, строителните шедьоври на Колю Фичето, изграждането на железопътната мрежа и пристанищата, развитието на транспорта, електрифицирането на България, национализацията на индустрията и банките през 1947 г., модата и конкурсите за красота, колективизацията и добивът на уран – това са само част от темите, които ще намерите в томчето.

Пред вас ще оживеят епизоди от Пловдивското изложение през 1892 г. и Пловдивския мострен панаир, от строителството на Родопския хидроенергиен комплекс. Ще научите повече за града и селото, за социалното разслоение на българското общество, за интелигенцията и за нравствените норми на предците ни. Ще откриете и много непубликувани фотографии и гравюри, които ще променят представата ви за стопанското ни минало. Ще видите образите, които трябва да присъстват в съзнанието на всеки българин.

Българският XIX и XX век във фотографии и гравюри: Политика и дипломация

Ще научите повече за атентатите и въстанията, превратите и политическите убийства, за ролята на външния фактор във вътрешнополитическото ни развитие и за конституционната уредба на българската държава. Ще видите и много неизвестни досега фотографии и гравюри, разкриващи най-вълнуващите епизоди от политическата и дипломатическата ни история. Ще обогатите визуалната си представа за Съединението, обявяването на независимостта, присъединяването на България към Тристранния пакт, обявяването война на САЩ и Англия и мн. др.

Уникалните кадри от ерата на сталинизма у нас, управлението на Тодор Живков и неспокойното посттоталитарно десетилетие ще задълбочат познанията Ви за недалечното ни минало. Ще видите образите, които трябва да присъстват в съзнанието на всеки българин.

Другата България на Волга: Изгубената цивилизация

Пред вас ще оживеят политическите събития, великите битки, успехите и катастрофите на тази друга България. Отделено е подобаващо място както на създадената през XIII в. монголска Златна орда, на значимата роля на българите и тяхната култура в нея, така и на въздигането, разцвета и гибелта на последния представител на волжкобългарския културен модел – Казанското ханство.

Ще научите повече за традиционните делнични дейности и празнични обичаи на волжките българи. Ще посетите техния дом, ще се докоснете до специфичния му интериор и атмосфера, ще седнете дори на трапезата им сред разнообразието от характерни за тях гозби. Ще научите в какво са вярвали наследниците на кан Котраг, как са изкарвали прехраната си, как са си почивали и забавлявали. Ще научите една история, която трябва да знае всеки българин – историята на Волжка България.

Македония – земя българска: Историческата истина

Ще обогатите своите знания за драматичните събития от дълбоката древност и Средновековието до най-ново време. Ще научите повече за могъщото царство на Филип ІІ и Александър Велики, за Куберовите българи и „Българската епопея“ на цар Самуил, за бележити личности и знакови паметници на българската култура. Ще се потопите в неповторимата по своята романтика, героизъм и трагични акорди атмосфера на комитаджийските времена и бунтовния Илинден… Ще си припомните ярките, но и незаслужено избледнелите страници в борбата за националното обединение на българския народ.

Македония не е само географска област и спомен за безкраен низ от величави или трагични събития… Македония е другото име на една благородна българска кауза… Олицетворение на историческата истина за един все още разделен народ…

  • Корица:Твърда
  • Брой страници:400
  • Общи:От български автор
  • Вид:Енциклопедия
  • Издание:Илюстровано, Подаръчно
  • Илюстрации:Черно-бели, Цветни
  • Жанрове:Военни, Дипломация и международни отношения, История, Политика и политология, Технологии
  • Тегло:1 kg

Колко полезна беше тази книга?

Кликнете върху звезда, за да го оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който ще оцени тази книга.