Кокология (Теория от когиталността) – Когиталност Тадахико Нагао


Представяме ви Кокология – увлекателна, пристрастяваща игра с тестове от популярната психология, която разкрива истинското ви Аз.

Създадена от известен японски психолог, Кокология е наука за кокоро („ум" или „дух" на японски език). Основана на солидни психологически принципи, Кокология изисква от вас да давате отговори на привидно невинни въпроси – като цвета на въображаема птица, долетяла през прозореца ви – като след това ви показва какво разкриват те за вас. Кокология предлага уникален подход към самопознанието, а когато се играе с повече хора, може да се окаже забавен начин за вникване в същността ви, непозната за другите.

Какво по-точно значи това (из книгата)…

Човешкото подсъзнание свързва паяците с чувство на страх и уважение, което е в пълно несъответствие с малките им размери. Може би това се дължи на умението им да ловуват, на търпението при дебненето на плячката или способността им да плетат изкусни мрежи. Каквато и да е причината, паяците будят силни чувства у нас. Представете си, че сте паяк, разположил се в центъра на голяма мрежа, която сам сте изплел…

 1. Опишете мрежата си и броя и вида на насекомите, които са попаднали в заложения от вас капан.
 2. Приближавате се до някоя от жертвите, за да я изядете, но тя някак успява да се освободи от паяжината и избягва. Докато се изгубва от погледа ви, щастливата буболечка ви казва нещо. Какво е то?

КЛЮЧ

Паякът е един от великите ловци в природата. Впечатленията от живота ви на паяк ни показват нещо за начина, по който виждате себе си и преживяванията си на ловец в дебрите на любовта.

 1. Броят и видът на насекомите, които се оплели, съответства на любовните ви завоевания. Паяжината е огледало на стратегиите и техниките ви на примамване, докато видът на уловената плячка отразява мнението ви за предишните партньори. Дали беше една единствена, обикновена муха? Прекрасна пеперуда, която обаче не може да задоволи апетита ви? Може би тлъста, сочна гъсеница? Или много, безвкусни комари, буболечки и червейчета, правещи отчаяни опити да се измъкнат, докато чакат приближаването ви? Някои паяци са всеядни.
 2. Думите за сбогом на освободилата се от капана се буболечка са израз на спомените ви за отказа, който сте получили при някое изгубено съревнование. Нека си признаем, всички ние сме били улучвани лошо в един или друг момент – тази игра показва кои думи са попаднали най-близо до целта:
 • „Никога няма да ме имаш, грозен, стар паяк!“ – Ох!
 • „Повече късмет следващият път!“ – Е, благодаря за окуражителните думи все пак.
 • „Ура! Освободих се, освободих се!“ – Добре де, на свобода си. Но не е нужно чак толкова да се радваш, нали?
 • Исаму Сайто е известен професор в университетите Рисшо и Уаседа в Япония, е автор на няколко бестселъра в областта на психологията и човешките взаимоотношения. Той е създателят на Кокологията.

  Тадахико Нагао е ръководител на Екипа на проекта Кокология, наблюдаван от професор Сайто. Кокология е продадена в над четири милиона екземпляра в различните й издания в Япония.

 • Корица:Мека
 • Брой страници:168
 • Година:2013
 • Баркод:9789548890342
 • Жанрове:Езотерика, Психическо здраве и самоусъвършенстване
 • Тегло:1 kg