Ключ 1014 г. – Тома Томов

0
(0)

Представената монография се вписва в поредицата от публикации, посветени на 1000-годишнината от смъртта на цар Самуил (997-1014).

След „Константинопол и руската колония (до 2014 г.)“ и „Византия – позната и непозната“ доц. д-р Тома Томов напуска пределите на византийската столица и с грижливост и педантичност се опитва да поднесе на читателя правдиво описание на българо-византийския сблъсък през лятото на 1014 г. в долината на Струмешница, известен като „битката при Ключ“.

Това е едно от най-подробните исторически изследвания досега благодарение на отличното познаване на района не само от географски и топографски карти, но и от лични впечатления. Авторът навлиза в големи детайли при анализа на военните действия и прави много оригинални уточнения за топонимията, пътищата, стратегията, числеността на двете войски и техните предни отряди.

Приложените карти, скици и илюстрации не само дават визуална представа за района, за укреплението при Ключ и водените военни действия, но улесняват читателя да се ориентира в обстановката на описаните събития.

♦ ♦ ♦

Доц. д-р Тома Томов е щатен преподавател в департамент „Средиземноморски и източни изследвания“ на Нов български университет от 2006 г. Последователно е назначен за директор на Бакалавърска програма „История“ – модул „История на Стария свят“ на НБУ(2006). От 2006 г. е назначен за Декан на Бакалавърски факултет на НБУ. В годините 2006-2012 г. заема поста Декан на Бакалавърски факултет на НБУ, с прекъсване от средата на 2010 до средата на 2011 г., когато е „заместник ректор по учебната и международна дейност“ на НБУ. Основател и ръководител на пътуващия семинар „Византийският Константинопол“. Провежда in situ научни изследвания на византийските паметници в Истанбул. Основните му научни и практико-приложни приноси са в областта на историята, топографията и картографията на византийската столица Константинопол. Като практик се интересува от вписването на старите паметници в градския ландшафт – в древността и в съвременния свят. Автор е на множество научни публикации от областта на историята, топографията и картографията на византийската столица Константинопол.

  • Корица:Мека
  • Брой страници:176
  • Общи:От български автор
  • Година:2015
  • Баркод:9789545358838
  • ISBN:9789545358838
  • Жанрове:Военни, Исторически
  • Тегло:1 kg

Колко полезна беше тази книга?

Кликнете върху звезда, за да го оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който ще оцени тази книга.