Киш. Фритата. Кростата – Невяна Кънчева

Киш. Фритата. Кростата

Киш – това е печиво, познато от векове. Наричат го още "почисти хладилник", защото можете да използвате за него стари парченца колбаси, месо, сирене, кашкавал, някой друг повехнал зеленчук… Французите го хапват и на закуска, и на обяд, и на вечеря. Еднакво вкусен е и топъл, и студен.
Фритата – италиански аламинут, "роднина" на френския омлет, но за разлика от него първо се готви на диска, а след това се запича във фурната. Можете да я приготвите с най-различни продукти. Разбира се, яйцата са задължителни, другото условие е да не използвате продукти с високо водно съдържание. Поднася се веднага след приготвянето, нарязана като торта.
Кростата – нещо като пай, нещо като торта, нещо божествено вкусно. Този прочут специалитет, роден в италианското село, се приготвя от пясъчно тесто с различни сладки или солени плънки – плодови, шоколадови, зеленчукови, с ядки, сирена, кремове… Все пак е по-популярно в сладкия си вариант – като десерт. Може да е открита или закрита – с решетка от ленти тесто.

Автор: Невяна Кънчева Брой страници: 58
Категория: Кулинарни книги Език: Български
Тегло: 0.120 кг.
Издател: Колхида Баркод: 9789546721617
Дата на издаване: 20.08.2012 ISBN: 9789546721617