Киното и останалият свят. Двоен поглед – Анджей Вайда

Киното и останалият свят. Двоен поглед

Безспорно след папа Йоан-Павел ІІ и заслужилите нобелисти режисьорът Анджей Вайда и днес е най-прочутият поляк. Този истински гражданин на света, обявил някога „всичко за продан“ превърна откровеното си изкуство в най-подходящия и пряк мост за солидарност между човеците.

В текстовете му ще усетим как той съумява да ни убеди не само чрез образи, но и със слово. През годините нашият съвременник Вайда не се превърна в „заминаващия човек“ въпреки прословутото полско пилигримство на Духа, а остана в Отечеството си, верен и всеотдайно отговорен за трудната му съдба. Всякога го е занимавал философският въпрос кое е победа в поражението и обратното – рухването на въображаемия възход. За него Историята не е шампионат, а предизвикателство за неизбежни, пристрастни и съществени откровения. Без да е скучно поучителен, великият Маестро на „полската вълна“ заслужи правото да бъде изповедник, а не проповедник на поколението си.

Богдан Глишев

„Киното и останалият свят“ е книга, чието излизане съвпада с награждаването на режисьора с Оскар за цялостен принос към киното. Защо Вайда е станал режисьор и какво е влиянието на времето върху този избор? Поради каква причина се стига до разкриването на „тайнствения Х“? Какво представлява феноменът Збишек Цибулски? Сладкодумен разказ за кулисите на полското кино и професията режисьор.

В „Двоен поглед“ Вайда ни разказва своята история, започваща в годините на неговата младост – 1949, когато прекъсва следването си в Академията за изящни изкуства, за да пробва силите си в киното, и продължава пътя си като филмов и театрален режисьор вече повече от 60 години. Откровено и с чувство за хумор той разказва за наученото през годините, когато от „наивно малко момче“ се превръща в професионален кинаджия. В тази книга крачка по крачка опознаваме „кухнята на киното“ с всички етапи на заснемането на един филм, като започнем от идеята, написването на сценария, подбора на актьори и целия филмов екип и приключим с премиерата. Това е майсторски разказ за теорията и практиката на киното, изпълнен с препратки към конкретни събития на филмовите площадки на полски филми и анекдоти за известни актьори.

Автор: Анджей Вайда Брой страници: 408
Категория: Автобиографии и биографии Език: Български
Тегло: 0.323 кг.
Издател: Колибри Баркод: 9789545298400
Дата на издаване: 2010 г. ISBN: 9789545298400